John heeft een snor en een baret, Jean-Paul eet een chocolade-ijsje

De vuistregel om de aandachtsterreinen van RTL Boulevard te definiëren zou je kunnen formuleren als de 6 M’s: Movies, Muziek, Misdaad, Monarchie, Mode en Menselijk drama. De val van de Britse modeontwerper John Galliano viel in elk geval in de laatste twee categorieën, dus was het gisteren nieuws om het programma mee te openen.

Er lagen een paar feiten op tafel. Het modehuis Dior had zijn sterontwerper geschorst na een incident in het Parijse restaurant La Perle. Hij zou ruzie hebben gezocht met andere gasten en daarbij antisemitische verwensingen hebben geuit. Er bestaat een filmpje van, maar helaas zonder hoorbaar geluid.

Inmiddels was op de website van het Engelse schandaalblad The Sun een veel pikanter video opgedoken, vermoedelijk eind vorig jaar opgenomen met een mobiele telefoon. We zien een man met een snor en een baret op het hoofd in kennelijke staat praten tegen twee onzichtbare vrouwen. Hij wordt geïdentificeerd als Galliano, maar gisteren was Teletekst daar niet zo zeker van.

De man raaskalt dat de vrouwen dood hadden moeten zijn, fucking vergast, net als hun moeders en voorouders. Het schuttingwoord is weggepiept, als volgens Britse boulevardnormen kennelijk het meest aanstootgevend.

Naar aanleiding van de nieuwe beelden is Dior een ontslagprocedure begonnen tegen Galliano. Volgens Fiona Hering, de mode-expert van RTL, is zijn carrière nu dood, maar heeft hij genoeg verdiend om daar niet mee te zitten, wel 6 miljoen per jaar. Albert Verlinde vond dat getal in dit verband nogal ongelukkig.

Hering vermoedde een complot om de impopulaire superster te lozen, waarom was dat tweede filmpje anders nu pas opgedoken? En dat bracht Boulevards geweten Humberto Tan op het spoor van een groter schandaal, namelijk dat Dior aanvankelijk een antisemiet de hand boven het hoofd had gehouden.

Er waren ook verzachtende omstandigheden: de twee vrouwen waren helemaal niet Joods en waarom zou een antisemiet in de Joodse buurt van Parijs, de Marais, gaan wonen? En hij was straalbezopen, mogelijk tevens doorgesnoven.

Dronken mensen spreken de waarheid en als een stel islamitische jongeren in Amsterdam de Hitlergroet brengt, geldt hun roes ook niet als excuus.

Hoe fout is de wereld van de haute couture? Toevallig zond Close-Up (AVRO) dezelfde avond een documentaire uit over een andere moderebel, Jean-Paul Gaultier. Ook zijn werk is theatraal en provocerend. Beiden kleedden dezelfde sterren, bijvoorbeeld Kylie Minogue.

Gaultier komt in de film aan de vooravond van de presentatie over als een veeleisende en grillige man. Het personeel siddert voor hem.

Maar hij ziet er niet uit als iemand die in staat zou zijn om zomaar racistische schimpscheuten uit te delen. Hij zal vast ook wel eens iets bedwelmends innemen, maar het belangrijkste verschil lijkt te zijn dat hij zichzelf na de succesvolle presentatie trakteert op een zondig chocolade-ijsje.