Iran slaat betogers

Oppositieleiders zitten samen met hun vrouwen in de gevangenis.

De oproerpolitie in Iran heeft gisteren een demonstratie in Teheran met geweld uiteengeslagen. De demonstranten eisen de vrijlating van oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi. die maandag zijn gearresteerd. Familieleden en oppositiewebsites melden dat Moussavi en Karroubide nu met hun vrouwen in de gevangenis zitten. Eerder hadden ze huisarrest.

Met de arrestatie wil het Iraanse regime de oppositieleiders monddood maken, maar dit is een aanleiding voor hun aanhangers geweest om opnieuw de straat op te gaan. Politieagenten in burger hielden zich gisteren op in de straten van Teheran om te voorkomen dat grote groepen burgers zouden samenkomen.

De oppositieleiders riepen begin deze maand Iraniërs op om te demonstreren tegen het regime van president Ahmadinejad. Na de betoging op 14 februari is het regime geschrokken van de hoeveelheid mensen die de oppositieleiders op de been konden brengen en werden onder huisarrest geplaatst. Maandag werd bekend dat zij zijn gearresteerd. Het ministerie van Justitie ontkent de arrestatie en zegt dat Mousavi en Karoubi en hun echtgenotes onder huisarrest staan. (Reuters)