Iraanse politie slaat betogers de straat af

Iraanse politiemannen en militieleden, massaal aanwezig, zijn gisteren in het centrum van Teheran en andere steden slaags geraakt met onbekende aantallen demonstranten.

Het protest richtte zich tegen het vastzetten van de twee belangrijkste oppositieleiders.

Getuigen meldden in Teheran grote aantallen demonstranten die zich na vijf uur ’s middags verzamelden op belangrijke kruispunten en pleinen langs de tien kilometer lange Enghelab (Revolutie) straat. Agenten en leden van de paramilitaire ordetroepen, de Baseej, op brommers, schoten traangasgranaten af en sloegen demonstranten met knuppels.

Betogers meldden telefonisch dat er zoveel mensen op de been waren, dat de ordediensten ze niet in de hand konden houden. „Mensen zijn steeds minder bang”, zei een demonstrant. „De baseeji’s worden openlijk uitgejouwd.”

De protesten komen na de verdwijning van de twee politieke voormannen van de oppositie, de voormalige presidentskandidaten Mir Hossein Mousavi (68) en Mehdi Karroubi (73) en hun vrouwen. Nadat ze twee weken in hun woningen waren opgesloten, eerst onofficieel en later op orders van een invloedrijke geestelijke, zijn ze sinds afgelopen donderdag ook uit hun huizen verdwenen, zo zeggen oppositiemedia.

Irans nationale aanklager, Gholam-Hussein Mohseni-Ejei, ontkende de verdwijningen. Hij zei dat beide mannen geen contact met de buitenwereld mochten hebben, maar niet gearresteerd zijn. „Ze zitten nog in hun huizen”, zei hij tegen het persbureau Fars. Maar volgens de zoon van Karroubi hebben buren gezien dat zijn vader en moeder zijn meegenomen door de veiligheidsdiensten.

De anti-regeringsprotesten hebben Iran internationaal in verlegenheid gebracht. Terwijl de Iraanse leiders Arabieren oproepen om de straat op te gaan in hun opstanden in Libië en Egypte, zetten zij de binnenlandse demonstranten weg als „een klein groepje verwarde mensen en agenten van de Verenigde Staten”.

De reeks oppositieprotesten na een jaar van stilte vormt dan ook een dilemma voor de regering. Het beheersen en ontkennen van de protesten lijkt haar enige tactiek op het moment. De autoriteiten treden minder hard op dan tijdens protesten in 2009, toen er miljoenen mensen de straat op gingen. Voor dinsdag zijn nieuwe anti-regeringsprotesten afgekondigd.