IOC beducht voor invloed gokmaffia op Spelen

De sport is in gevaar door de opkomst van illegaal gokken en omkoping, waarschuwt IOC-voorzitter Jacques Rogge. Hij riep gisteren op tot actie.

De invloed van de gokmaffia op het Europese voetbal reikt ver. Zelfs de uitslag van jeugdwedstrijden kan vooraf bepaald zijn.

Anderhalve maand geleden vertelde een achttienjarige Duitse voetballer van de A-jeugd van Arminia Bielefeld voor de rechtbank van Bochum dat hem 1.500 euro was aangeboden om de wedstrijd tegen een jeugdelftal van Schalke 04 te verliezen. Hij durfde niet te weigeren. De jongen werd met geweld bedreigd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) luidde gisteren op een conferentie in de Zwitserse stad Lausanne de noodklok. Volgens voorzitter Jacques Rogge is „de geloofwaardigheid van sport in gevaar” door de opkomst van illegaal gokken en manipulatie van sportwedstrijden. Het IOC lanceerde een werkgroep, die de strijd tegen de ondergrondse miljardenindustrie moet coördineren.

„Er is geen veilige haven”, zei Rogge tegen persbureau AP. Hij noemde manipulatie van sportwedstrijden een wereldwijd probleem. De IOC-voorzitter somde op: „Er zijn gevallen bekend in het sumoworstelen. In het cricket zijn bewijzen van omkoping gevonden. En we weten dat mensen op andere continenten gokken op voetbalwedstrijden in de tweede en derde divisies in Europa.”

In verschillende sporten zijn de afgelopen tijd grote gokschandalen naar buiten gekomen. Zo zouden Japanse sumoworstelaars in sms-berichten gedetailleerde afspraken hebben gemaakt over het verloop van wedstrijden. Drie Pakistaanse cricketers werden vorige maand langdurig geschorst omdat zij in een testmatch tegen Engeland bewust no-balls hadden gebowld. In Azië kunnen gokkers inzetten op wanneer dergelijke fouten worden gemaakt, waarbij een cricketer alleen zijn voet op de lijn hoeft te zetten. En de Duitse Justitie onderzoekt omkoping bij meer dan 200 wedstrijden in het Europese profvoetbal. Het gaat bijvoorbeeld om duels in de Tweede en Derde Bundesliga in Duitsland, de tweede divisie in België en een wedstrijd tussen de jeugdteams van Zwitserland en Georgië. Maar ook een wedstrijd in de Europa League en een kwalificatieduel voor de Champions League zijn in de rechtbank van Bochum genoemd.

IOC-voorzitter Rogge zei op de conferentie in Lausanne dat naar schatting wereldwijd jaarlijks voor 140 miljard dollar (100 miljoen euro) wordt ingezet bij illegale gokkantoren. Juist op de illegale gokmarkt in Azië behaalt de georganiseerde misdaad grote winsten door de uitslagen van gemanipuleerde wedstrijden goed te voorspellen, maar ook reguliere wedkantoren signaleren soms ongewoon hoge of vreemde inzetten.

„De sport is in gevaar”, stelde Rogge gisteren. „Illegaal gokken is in opkomst en dat moeten we bestrijden.” Het IOC waarschuwde gisteren dat de sportwereld jaren zal moeten herstellen van een groot corruptieschandaal. Volgens de Britse minister Hugh Robertson is het onmogelijk uit te sluiten dat er tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012 geen wedstrijden worden omgekocht. Het IOC hield tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 en de Winterspelen van Vancouver (2010) de gokmarkt in de gaten, maar zag geen reden tot actie.

Ook de internationale politiedienst Interpol waarschuwde de sportwereld gisteren. De secretaris-generaal van Interpol, Richard Noble, zei tegen de Britse krant The Guardian dat „de druk om de integriteit van sport te schenden groter zal worden, zich op verschillende manieren zal uiten en afkomstig kan zijn uit alle delen van de wereld”. Bij een operatie van Interpol tegen illegale gokkantoren in Azië werden in de zomer van 2010 meer dan 5.000 mensen gearresteerd. De verdachten zouden in totaal 155 miljoen dollar (108 miljoen euro) hebben ingezet.

IOC-voorzitter Rogge riep de hulp van overheden in. „We hebben hen nodig voor juridische steun, telefoontaps, huiszoekingsbevelen en andere zaken die wij niet kunnen inzetten.”