India: doodstraf voor in brand steken trein

Met het vonnis komt nog geen einde aan het slepende debat over de brand en de pogroms die volgden.

In India hebben gisteren elf mensen de doodstraf gekregen voor het in brand steken van een trein, waarbij negen jaar geleden 59 hindoe-pelgrims om het leven kwamen. Nog eens twintig veroordeelden kregen levenslang.

Het bloedbad bij het station van Godhra in de deelstaat Gujarat leidde in 2002 tot hevige geloofsrellen. In de trein zaten pelgrims, behorende tot de fanatieke hindoe-organisatie Vishwa Hindu Parishad. Hun dood lokte pogroms door hindoes op moslims in Gujarat uit. Volgens officiële cijfers werden bijna 1.200 mensen op vaak gruwelijke wijze gedood.

Vorige week al verklaarde de rechtbank in Gujarat de 31 veroordeelden, allen moslims, schuldig aan „samenzwering” bij de „opzettelijke” brandstichting. Nog eens 63 verdachten werden vrijgesproken.

Met het vonnis is nog geen einde gekomen aan de slepende discussie over wat er negen jaar geleden precies is gebeurd. De nationalistische hindoepartij BJP, die in de oppositie zit, juichte de uitspraak van vorige week toe omdat volgens haar nu eindelijk bewezen is dat de pelgrims in Godhra met opzet werden aangevallen door de trein met benzine te overgieten. Critici houden vast aan een eerder onderzoek, dat tot de slotsom kwam dat de brand waarschijnlijk per ongeluk in de trein zelf was begonnen.

Tegelijkertijd loopt er nog steeds onderzoek naar de rol van deelstaatpremier Narendra Modi (BJP) en anderen bij de daarop volgende rellen. Modi wordt ervan beschuldigd niet te hebben ingegrepen bij de pogroms en de aanstichters ervan zelfs te hebben aangemoedigd. De kwestie is zo gepolitiseerd, en er is zoveel gedraaid en verdraaid dat niemand nog rekent op een eerlijk onderzoek en een eerlijke berechting. (NRC)