In beeld: Wilders en Rutte brengen stem uit

Wilders en Eerste Kamer-lijsttrekker Machiel de Graaf brengen in de Waterlandschool in de Haagse wijk Leidschenveen hun stem uit. Foto WFA/ Bart Maat.

Premier Rutte heeft vanochtend zijn stem uitgebracht in de Haagse wijk Benoordenhout. PVV-leider Geert Wilders en Eerste Kamer-lijsttrekker Machiel de Graaf gingen naar het stembureau in de Haagse wijk Leidschenveen.

Rutte zei in het stembureau in de montessorischool Waalsdorp erop te vertrouwen dat de verkiezingen voor zijn coalitie met gedoogsteun van de PVV goed aflopen. “De zon gaat schijnen vandaag, dat is een goed voorteken”, aldus Rutte tegenover persbureau Novum.

Wilders zei bij het uitbrengen van zijn stem te hopen dat de kiezer ‘de sneeuwschuiver richting Cohen stuurt’. “De kans is levensgroot dat die enorme sneeuwschuiver van Job Cohen dan weer de schuur uit wordt gereden en alle belangrijke maatregelen voor ons uit worden geschoven”, zei hij over wat er zou gebeuren als zijn gedoogcoalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer krijgt.

Rutte brengt zijn stem uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.Rutte brengt zijn stem uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.

Rutte brengt zijn stem uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.Rutte brengt zijn stem uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.

Stembureau op het Centraal Station van Amsterdam in café-restaurant 'Eerste Klas' . Reizigers konden vanaf 6.30 uur hier stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto: WFA / Olivier MiddendorpStembureau op het Centraal Station van Amsterdam in café-restaurant 'Eerste Klas' . Reizigers konden vanaf 6.30 uur hier stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto: WFA / Olivier Middendorp

Stembureau in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Foto: NRC Handelsblad / Maarten HartmanStembureau in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Foto: NRC Handelsblad / Maarten Hartman

Stembureau in Chinees restaurant Chengdu in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten HartmanStembureau in Chinees restaurant Chengdu in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten Hartman

Stembureau in Chinees restaurant Chengdu in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten HartmanStembureau in Chinees restaurant Chengdu in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten Hartman

Stembureau in de sportkantine van de voetbalvereniging Loon (LEO) in Assen. Foto: NRC Handelsblad / Sake ElzingaStembureau in de sportkantine van de voetbalvereniging Loon (LEO) in Assen. Foto: NRC Handelsblad / Sake Elzinga

Stembureau 151 Café De Vriendenkring in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Foto: NRC Handelsblad / Roel Rozenburg Stembureau 151 Café De Vriendenkring in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Foto: NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Mensen staan in de rij om te stemmen bij een stembureau in boekhandel Paagman in Den Haag. Foto: Roel RozenburgMensen staan in de rij om te stemmen bij een stembureau in boekhandel Paagman in Den Haag. Foto: Roel Rozenburg

Stembureau in een galerie op de Bloemgracht in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten Hartman Stembureau in een galerie op de Bloemgracht in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maarten Hartman