Ik ben hun geheime wapen

Patricia de Groot is bedrijfsconsultant en tevens helderziend. Deze combinatie gebruikt zij doormiddel van trainingen en consultancy aan bedrijven te geven. NRC Next Loopbaanpagina. Foto: Peter de Krom
Patricia de Groot is bedrijfsconsultant en tevens helderziend. Deze combinatie gebruikt zij doormiddel van trainingen en consultancy aan bedrijven te geven. NRC Next Loopbaanpagina. Foto: Peter de Krom

Naam: Patricia de Groot

Leeftijd: 52 jaar

Opleiding: Regressietherapeut, internationaal gecertificeerd trainer neurolinguïstisch programmeren, kernkwadrant, familie- en organisatieopstellingen, enneagram, mindmapping.

Eigen bedrijf: Patricia E. de Groot, consulting nieuwe stijl.

Je bent al vijftien jaar coach, adviseur en trainer in het bedrijfsleven. En je gebruikt daarbij je helderziendheid?

„Als opdrachtgevers dat willen wel. Als ze daar geen interesse in hebben, blijf ik bij mijn aardse technieken als neurolinguïstisch programmeren en regressie. De meeste mensen willen wel dat ik gebruikmaak van mijn gave. Zeker in crisistijd. Bedrijven willen vaak advies over werving en selectie. Dus wie neem je aan, wie laat je gaan, wie functioneert goed, wie niet, moet iemand naar een andere afdeling, past iemand goed binnen het team?”

Hoe kom je tot al die inzichten?

„Op verschillende manieren. Bedrijven geven mij cv’s en foto’s van sollicitanten. Ik zie of iemand past bij het bedrijf. Ook foto’s neem ik wel eens onder de loep. Dan krijg ik door of iemand op de goede plek zit en binnen het team past. Of dat de persoon in kwestie misschien een training nodig heeft om het talent eruit te halen. Ik zie of hij of zij matcht met de commercieel directeur of directe collega’s. Ik krijg door of iemand genoeg leiderschap heeft. Of dat het is aan te raden iemand een assessment te laten doen.

„Ik geef medewerkers één-op-één-sessies van twee dagen. Ik praat intensief met ze om erachter te komen wat de zij willen en waar ze het beste op hun plek zijn. Ik kijk ook naar teams. Als een groep niet samenwerkt, is het aan mij om uit te vinden hoe dat komt. En als duidelijk is wat er aan de hand is, kunnen we de problemen aanpakken met methodieken en oefeningen.”

Geef eens een voorbeeld.

„Er was een team dat niet lekker functioneerde. Het bleek dat één man binnen de groep niet meekwam. Hij zat vast in een patroon: in zijn jeugd had hij geleerd niet van problemen weg te lopen. In zijn baan wilde hij dus alles alleen oplossen. Maar je kunt niet overal alleen voor staan. Toen hij dat doorkreeg, kon hij hulp van zijn collega’s vragen. Nu gaat het prima.”

Je adviseert bedrijven ook bij fusies en overnames?

„Ja, onlangs was er een opdrachtgever die een ander bedrijf wilde overnemen. Ik zei toen: doe niet, want hier klopt iets niet. Ik adviseerde om een boekhoudkundig onderzoek te laten uitvoeren. En wat bleek: het bedrijf had al jaren de pensioenen niet afgedragen. Toen heeft die opdrachtgever van de verkoop afgezien.”

Hoe werkt dat, helderziend zijn?

„Ik was twintig en vond handlezen heel interessant. Ik las er boeken over, maar ik kon niet onthouden wat bij welke lijn hoorde. Als ik een hand beetpakte, borrelde er van alles in mij op. En dat klopte dan. Ik heb jaren een praktijk aan huis gehad, naast een baan in het bedrijfsleven op managementniveau.”

Wanneer werd het een onderdeel van je werk?

„Toen ik een burn-out kreeg ben ik een andere weg ingeslagen door opleidingen te volgen, zoals regressietherapie. Vervolgens dacht ik: ik combineer dat met mijn helderziendheid. Dan kan ik mensen écht helpen. En zorgen voor verdieping en ontwikkeling in hun leven.”

Zeg je alles wat je over iemand ‘ziet’?

„Nee, als ik doorkrijg dat een medewerker aan sm doet, hou ik dat voor me, want dat is geen relevante informatie voor een bedrijf. Ik zeg ook niets over ziekte en dood. Want wat heeft iemand daaraan?”

Welke bedrijven zitten er in je klantenbestand?

„Ik adviseer grote en kleine bedrijven, zo heb ik een dakdekkersbedrijf in mijn bestand, maar ook een grote multinational. Maar namen kan ik niet noemen, dat willen mensen niet. Het is binnen het bedrijfsleven niet gebruikelijk om een helderziende te raadplegen. Bovendien lopen bedrijven niet graag met mij te koop: ik ben hun geheime wapen.”

Juliette Vasterman