Hooggerechtshof: demonstraties Westboro Baptist Church bij begrafenissen toegestaan

In this Oct. 6, 2010 file photo, Margie Phelps, second from right, a daughter of Fred Phelps, and the lawyer who argued the case for of the Westboro Baptist Church, of Tokepa Kan., walks from the Supreme Court, in Washington. The Supreme Court has ruled that the First Amendment protects fundamentalist church members who mount attention-getting, anti-gay protests outside military funerals. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)
In this Oct. 6, 2010 file photo, Margie Phelps, second from right, a daughter of Fred Phelps, and the lawyer who argued the case for of the Westboro Baptist Church, of Tokepa Kan., walks from the Supreme Court, in Washington. The Supreme Court has ruled that the First Amendment protects fundamentalist church members who mount attention-getting, anti-gay protests outside military funerals. (AP Photo/Carolyn Kaster, File) Maggie Phelps (M) van de Westboro Baptist Church staat voor het Hooggerechtshof in Washington op 6 oktober 2010 (FOTO: AP / Carolyn Kaster)

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het toegestaan is om te posten en te demonstreren bij begrafenissen. Dit recht valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Albert Snyder, de vader van een gesneuvelde marinier had een zaak aangespannen tegen de Westboro Baptist Church (wiki).

Zij staan bekend om hun demonstraties bij begrafenissen waarin zij het overlijden van gesneuvelde soldaten vieren en verkondigen dat dit een straf van God is omdat homoseksualiteit in Amerika niet bestraft wordt.

De rechters van het Hooggerechtshof waren bijna unaniem in hun oordeel, zij stemden 8 tegen 1 voor het toestaan van de demonstraties. Volgens rechter John Roberts beschermt dit oordeel de vrijheid van meningsuiting, ook als deze zeer pijnlijke uitspraken toestaat, om zo het publieke debat niet te smoren.

De leden van de kerk zijn al bij honderden begrafenissen aanwezig geweest en hielden daar borden omhoog met bijvoorbeeld: “Dank God voor dode soldaten” en “Jullie gaan naar de hel”.

De enige rechter die de demonstraties wilde verbieden, Samuel Alito, zei dat Snyder alleen maar “zijn zoon vredig wilde begraven” en dat Westboro hem “bruut aanviel” door de aandacht op de begrafenis te vestigen. Alito stelt dat de vrijheid om te zeggen wat je wilt “belangrijk is, maar geen vrijbrief is om iemand zo genadeloos aan te vallen”.

Het oordeel van het Hooggerechtshof volgt eerdere uitspraken die het recht om te demonstreren van de kerk verdedigen.