Opinie

Het ijs op Groenland wordt sneller

Om eerlijk te zijn heb ik dit onderwerp vooral gekozen vanwege de prachtige beelden in het bovenstaande filmpje. De enorme dynamiek van een landschap, dat toch voornamelijk wordt geassocieerd met rust en onbeweeglijkheid.

Al die beelden van smeltend ijs achter elkaar gemonteerd suggereren dat het slecht gaat met het ijs op Groenland. Maar dat is op basis van deze opnamen natuurlijk niet te zeggen. (hier en hier achtergrondinformatie bij het filmpje).

Afwijkingen in 2010 (NASA)Afwijkingen in 2010 (NASA)

Toch valt er wel iets te melden over de Groenlandse gletsjers. NASA constateert dat de smeltperiode van de ijskap op Groenland vorig jaar uitzonderlijk lang heeft geduurd. Niet alleen begon het smelten eerder dan gewoonlijk (dat wil zeggen, dan de afgelopen dertig jaar), ook duurde die langer. De conclusie is gebaseerd op satellietopnames door de Special Sensor Microwave/Imager (SSM/I).

Volgens glacioloog Julian Dowdeswell, van het Scott Polar Research Institute van de universiteit van Cambridge is er sprake van een toename van het smelten van het ijs op Groenland (lees hier en hier):

‘There is evidence that some parts of the ice sheet have doubled in speed up to 10 km per year in the last decade. That means the contribution of Greenland to global sea level change is increasing.’

Onderzoeker Curt Stager kijkt op een heel andere manier naar Groenland. Hij is paleoklimatoloog en heeft onderzoek gedaan naar een snelle, zeer dramatische klimaatverandering die ongeveer zestienduizend jaar geleden plaatsvond (ja, ja, toen ook al!). Hij ziet (bescheiden) parallellen tussen de situatie in Kameroen, waar hij onderzoek naar deed en waarover hij binnenkort publiceert  in het tijdschrift Science, en op Groenland.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.