Het dilemma Oman

Sultan Qaboos bin Said al-Said van Oman zal, zo is bedoeling, koningin Beatrix en haar gevolg zondag 6 maart bij de stadspoort van de hoofdstad Muscat opwachten, waarmee het staatsbezoek van de Nederlandse vorstin aan dit Arabische land dan officieel zal zijn ingeluid.

Áls het al volgens planning verloopt. In het Midden-Oosten geschiedt op het ogenblik veel niet volgens de plannen die de machthebbers in hun hoofd hadden. De golf van protesten die de regio overspoelt, heeft ook Oman bereikt. Demonstranten zijn in opstand tegen de regering gekomen, veiligheidstroepen hebben op hen geschoten, er is daarbij ten minste één dode gevallen. De onlusten zijn er met name in Sohar. Een bezoek aan deze havenstad staat de tweede dag van het Nederlandse staatsbezoek op het programma.

Het bezoek is vooral van economische betekenis. Het Havenbedrijf Rotterdam bijvoorbeeld is voor 50 procent aandeelhouder van de haven van Sohar. Diverse Nederlandse bedrijven zijn er actief. In het gevolg van de koningin bevinden zich daarom, behalve prins Willem-Alexander en prinses Máxima, ook minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) en verscheidene bedrijven. Ze zullen er wel een nieuwe Omaanse minister van Handel ontmoeten; de vorige was een van de zes bewindslieden die afgelopen weekeinde door de sultan zijn vervangen als gevolg van de rebellie in zijn land.

Moet onder deze omstandigheden het staatsbezoek doorgaan? Het Tweede Kamerlid Frans Timmermans (PvdA), ex-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, vindt van niet, zo liet hij gisteren in een kort debat weten. Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes stelde daarentegen vanochtend in Het Financieele Dagblad dat de rellen geen reden zijn om de zakenrelaties tussen Nederland en de Golfstaten te verstoren.

Premier Mark Rutte weet het nog niet, zei hij gisteren tegen Timmermans. Het belangrijkste is dat de veiligheid van het staatshoofd en haar gevolg gewaarborgd zijn – en die situatie laat zich slechts van dag tot dag beoordelen. Het dilemma waarvoor het kabinet staat is dat het laten doorgaan van het bezoek als steunbetuiging aan de sultan kan worden uitgelegd, maar het afzeggen ervan ook als inmenging in binnenlandse aangelegenheden kan worden gezien. Wat dat betreft zou het niet slecht uitkomen als Qaboos bin Said al-Said zelf liet weten dat de visite hem niet zo gelegen komt.

Is dat niet het geval, dan is het logisch dat de koningin het sultanaat volgens plan bezoekt, ter versterking van de al bestaande nauwe economische banden tussen Oman en Nederland.