De Maizière opvolger ontslagen minister Guttenberg

De Duitse minister Thomas de Maiziere. Foto AP / Markus Schreiber

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vervangt de ontslagen Karl-Theodor zu Guttenberg als minister van Defensie. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vanmiddag bevestigd.

De betrekkelijk onbekende conservatieve parlementariër Hans-Peter Friedrich wordt de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken. Hij neemt daarmee de taken van Maizière over. Thomas de Maizière is partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel en neef van Lothar de Maizière, de laatste premier was van de voormalige DDR.

Guttenberg, , de meest geliefde minister van het land, trad dinsdag af wegens de aanhoudende ophef over zijn doctorstitel. Hij werd ervan beschuldigd in zijn dissertatie plagiaat te hebben gepleegd.

Volgens Joost van der Vaart, correspondent in Berlijn, is het belangrijkste dat Merkel een nieuwe minister van Defensie heeft en dat er weer rust ontstaat.

“Thomas de Maizière is vertrouweling van Merkel en is de meest ervaren man. Hij was al eerder minister in de vorige coalitie met de sociaal-democraten. Duitsland is in oorlog in Afghanistan en het is voor Merkel belangrijk dat er iemand op defensie zit die zich bewezen heeft en er geen puinhoop van maakt. Het is een rustig en adequaat persoon, maar hij heeft absoluut niet de sterstatus van Guttenberg.”

Van der Vaart schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de kater waar Duitsland mee kampt na het vertrek van Karl-Theodor zu Guttenberg:

Door het aftreden van de 39-jarige Zu Guttenberg is in Duitsland grote politieke verwarring ontstaan. Zijn eigen partij, de Christlich-Soziale Union – de Beierse zusterpartij van Merkels CDU – is haar belangrijkste stemmentrekker kwijt. Merkel heeft haar populairste minister verloren, een man wiens charisma op de bondskanselier en haar hele kabinet afstraalde.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Duitsland duldt geen oplichter, ook al is hij chic’ van Joost van der Vaart. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie.