FC Twente moeizaam naar finale KNVB-beker

Landskampioen FC Twente speelt de finale om de KNVB-beker tegen Ajax of RKC. De Twentenaren versloegen vanavond FC Utrecht met 1-0. Ajax en eerstedivisieclub RKC ontmoeten elkaar morgenavond in de andere halve eindstrijd in de Amsterdam Arena.

Spits Marc Janko maakte diep in de tweede helft de winnende treffer voor Twente na aangeven van Luuk de Jong. FC Utrecht speelde zeventig minuten met tien man omdat verdediger Tim Cornelissen in de eerste helft een tweede gele kaart kreeg van arbiter Van Boekel. Het duel kreeg daardoor al snel een grimmig karakter. (Bekijk beelden op de website van FC Twente)

Het elftal van Twente was ten opzichte van het team dat zondag verloor van AZ op verschillende plaatsen gewijzigd. Sander Boschker, Rasmus Bengtsson, Denny Landzaat, Nacer Chadli en Bart Buysse speelden nu vanaf de eerste minuut.

Bryan Ruiz (geblesseerd), Douglas, Nikolai Michailov, Emir Bajrami en Oguchi Onyewu maakten geen deel uit van de basisopstelling. De terugkeer van Boschker lag in de lijn der verwachting. In het bekertoernooi gaf trainer Michel Preud’homme steeds de voorkeur aan de voormalige reservedoelman van het Nederlands elftal. In de tweede helft verrichtte hij een belangrijke redding door Dries Mertens het scoren te beletten.

Twente oogde ongeïnspireerd

Net als tegen AZ oogde Twente ongeïnspireerd en bouwde het in een veel te traag tempo op. In de eerste helft schoot Janko op de paal en vervolgens kreeg De Jong een niet te missen kans. Hij schoot echter op Utrecht-doelman Michel Vorm. Verdediger Alje Schut werd bij een omhaal in zijn gezicht geraakt door de schoen van Janko en moest zich in de tweede helft laten vervangen.

In de rust was Utrecht-trainer Ton du Chatinier furieus tegen Van Boekel. De arbiter liet het verbale geweld gelaten over zich heen gaan.

Dit artikel werd geschreven door NRC-medewerker Steven Verseput.