Definitieve prognose: geen meerderheid kabinet Eerste Kamer

De coalitiepartijen halen naar verwachting geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat bleek om half tien uit een definitieve prognose van de verkiezingsuitslag door de NOS.

Volgens de exit-poll wint de VVD in de Eerste Kamer twee zetels en worden de liberalen met zestien zetels de grootste partij. Het CDA verliest er elf en komt op tien. De PVV komt met negen zetels nieuw in de senaat. Het kabinet-Rutte zou daarmee in totaal komen op 35 zetels, terwijl voor een meerderheid 38 zetels nodig zijn.

“Voor de coalitie ziet het er niet goed uit”, zegt Herman Staal, de chef van onze politieke redactie:

“In de Eerste Kamer krijgt het kabinet het heel moeilijk en worden ze wellicht afhankelijk van twee of drie kleine partijen zoals de SGP en 50Plus. Toch kan de uitslag voor de stabiliteit van de coalitie nog wel eens meevallen. Het CDA doet het immers minder slecht dan verwacht en dat betekent dat ze een minder instabiele factor worden dan we hadden gedacht.”

Ook met de steun van de SGP, die zijn twee zetels in de Eerste Kamer behoudt, komt het kabinet nog altijd een zetel tekort voor een meerderheid.

De PvdA boekt naar verwachting een goede uitslag: de sociaal-democraten behouden volgens de NOS hun veertien zetels in de senaat. D66 boekt een flinke winst en gaat waarschijnlijk van twee naar zes zetels. GroenLinks wint één zetel (van vier naar vijf), terwijl de SP, die het vier jaar geleden met twaalf zetels erg goed deed, vier zetels verliest en op acht komt.

De nieuwe ouderenpartij van Jan Nagel, 50Plus, presteerde vandaag goed en komt vermoedelijk met twee zetels in de Eerste Kamer.

Exit-poll NOS:
VVD 14 - voorspelling => 16
CDA 21 - voorspelling => 10
PVV 0 - voorspelling => 9
PvdA 14 - voorspelling => 14
SP 12 - voorspelling => 8
GroenLinks 4 - voorspelling => 5
ChristenUnie 4 - voorspelling => 2
D66 2 - voorspelling => 6
SGP 2 - voorspelling => 2
50Plus 0 - voorspelling => 2
Partij voor de Dieren 1 - voorspelling => 0

Zodra er nieuwe voorspellingen over de uitslag zijn, lees je ze hier. Volg ook ons liveverslag van de uitslagenavond.