Even geduld a.u.b.

De Egyptische beurs, de Egyptian Exchange, ligt al bijna een maand plat.

Als de beurs langer dan veertig handelsdagen dicht is, is dat „rampzalig”.

Van beleggers die de afgelopen jaren gouden bergen zagen in Egypte en andere opkomende markten in Noord-Afrika, wordt nu veel geduld gevraagd.

De Egyptian Exchange, voor buitenlandse investeerders de belangrijkste want meest volwassen beurs in de regio, ligt al ruim drie weken stil – sinds eind januari het volk in opstand kwam tegen president Mubarak. Na diens aftocht ruim twee weken geleden is de handel in Egyptische aandelen nog altijd niet hervat. De gisteren aangekondigde heropening van de beurs, werd maandagavond laat door de autoriteiten afgeblazen.

„We weten niet precies wat er aan de hand is”, zegt Roy Rus, beheerder van het beleggingsfonds Intereffekt Emerging Africa. „Wij horen van onze effectenhandelaren in Kairo elke dag andere geluiden.”

Rus vermoedt dat het beursbestuur met de overheid onderhandelt over garanties bij verdere koersdalingen. Met steunaankopen wil men het koersverloop na heropening van de beurs stabiel zien te houden. Op de laatste handelsdagen eind januari daalde de index met 17 procent.

Voor beleggers die hun geld in de paar bestaande Nederlandse Afrikafondsen hebben gestoken – naast Intereffekt zijn dat het Robeco Afrika Fonds en Mango Capital – moet de onzekere situatie frustrerend zijn. Ze zien de waarde van hun beleggingsfonds dalen, maar weten dat hun beheerders de onderliggende aandelen niet kunnen verkopen: de handel ligt immers stil. Ook de aandelenbeurs van Tunesië is de afgelopen maand herhaaldelijk gesloten.

Rus realiseert zich dat de situatie op korte termijn hoogst onzeker blijft. En ook onaangenaam. De economische omstandigheden van Egypte zijn met het vertrek van Mubarak niet onmiddellijk verbeterd. „Vooral beursgenoteerde bedrijven die op de binnenlandse markt zijn aangewezen, zullen het lastig krijgen.”

Even leek het erop dat internationale beleggers, ondanks de onrust in het land, vertrouwen bleven houden in Egyptische bedrijven. Vier fondsen hebben een schaduwnotering op de beurs in Londen, onder meer bouwbedrijf Orascom Construction en de Commercial International Bank. Die aandelen vertoonden begin februari enig herstel, maar zakten de afgelopen twee weken weer terug.

Veel hangt af van het gedrag van grote internationale beleggers. Daarvoor is het zaak dat de Egyptische beursindex, EGX30, opgenomen blijft in de MSCI-index, de toonaangevende internationale aandelenindex van zakenbank Morgan Stanley. „Als een beurs langer dan veertig handelsdagen dicht is, wordt hij geschrapt”, zegt Rus. „Dat zou rampzalig zijn, want dan trekken institutionele beleggers zich massaal terug.”

Rus denkt dat de Egyptische autoriteiten het niet zo ver laten komen. Ze hebben nog twee weken.