Espresso met Maxime Verhagen

Piste Ik drink een espresso met Maxime Verhagen op 2.845 meter hoogte. We zitten op het zonnige terras van Schutzhütte Schöne Aussicht in Schnalstal, Zuid-Tirool. ‘Op deze hoogte is het moeilijk om een goede espresso te bereiden,’ zegt Verhagen terwijl het CDA in Nederland bezig is met een campagnemarathon. ‘De smaakbeleving is heel anders. De

Maxime Verhagen Foto Vincent Mentzel

Piste

Ik drink een espresso met Maxime Verhagen op 2.845 meter hoogte. We zitten op het zonnige terras van Schutzhütte Schöne Aussicht in Schnalstal, Zuid-Tirool. ‘Op deze hoogte is het moeilijk om een goede espresso te bereiden,’ zegt Verhagen terwijl het CDA in Nederland bezig is met een campagnemarathon. ‘De smaakbeleving is heel anders. De zuren overheersen, omdat de zachte aroma’s minder sterk zijn terwijl de bittere smaken intenser overkomen.’ Wie denkt dat Verhagen op vakantie is, heeft het mis. Hij gaat elke dag in een CDA-skipak de piste af en deelt pamfletten uit aan iedereen die een woordje Nederlands spreekt. ‘Het skipak is van Ruud Lubbers geweest,’ zegt de vice-premier trots. ‘Het zit wel strak bij de taille, maar dat went na een paar dagen.’ Nadeel is dat niemand naast hem in de stoeltjeslift wil zitten. Zelfs zijn eigen kinderen niet. ‘Ik denk veel na in de skilift,’ zegt Verhagen. ‘Over het leven, de politiek en het leven na de politiek.’

De voorspelling is dat het CDA vandaag opnieuw een forse verkiezingsnederlaag zal lijden. Ik vraag Verhagen of er nog hoop is voor zijn partij. Hij slaat zijn espresso achterover, recht zijn rug en zegt dan: ‘Niemand krijgt ons klein, over tien jaar zal iemand anders in dit skipak slalommen als een wervelwind, en over twintig jaar weer iemand anders, en als er geen sneeuw meer op de bergen ligt, zal weer iemand anders erin jodelen.’ Hij staat op en loopt naar zijn ski’s. Over een uurtje reist Maxime Verhagen terug naar Nederland om zijn stem uit te brengen. Maar eerst gaat hij nog een keer de zwarte piste af. Zijn laatste woorden: ‘Het CDA komt eraan!’