Een warme sopraanstem

cd klassiek

Elizabeth Watts

Bach Cantates ***

Een zondaar gaat gebukt onder de helse marteling van het knagende geweten, bidt wanhopig tot God en wordt vergeven. Wat rest is jubelende vreugde. Aldus de weg van donker naar licht die de sopraan aflegt in Bachs cantate BWV 199. Mein Herze schwimmt im Blut. Het intieme werk staat centraal op een nieuwe cd van sopraan Elizabeth Watts (1979), met nog een aantal andere fragmenten van cantates. Watts is populair in Groot-Brittannië. Met haar warme, breekbare en geëngageerde sopraanstem vertolkt Watts Bachs overgang van leed naar vreugd met beheerste emoties. Minder gecontroleerd zijn soms haar fraseringen en intonatie, wat op den duur licht irriteert. The English Concert biedt met soepele baslijnen en trefzeker hobospel een stevig vangnet.

Floris Don