Een aandeel Ajax koop je niet voor het rendement

De verkoop van topspeler Luis Suarez zorgde voor een opleving van het aandeel Ajax. Toch is de beursgang nooit een succes geworden.

Met het vertrek van Luis Suarez naar Liverpool raakte Ajax eind januari zijn belangrijkste aanvaller kwijt, maar de clubkas werd gespekt voor een bedrag van 26,5 miljoen euro. In de dagen voor de afronding van de transfer krabbelde de koers van het Ajax-aandeel omhoog van 6,70 euro tot 7,10. „De beurs anticipeerde op het vertrek”, zegt David Tomic van beleggersclub VEB.

Sinds 1998 is het aandeel aan de Amsterdamse beurs genoteerd, waarvan in totaal tien jaar een verlies werd geboekt. In totaal bijna 85 miljoen euro. „Een Ajax-aandeel koop je eerder uit sympathie voor de club dan als serieuze belegging”, zegt Tomic.

Deze week kon de Amsterdamse voetbalclub weer een winst melden. In de eerste seizoenshelft boekte Ajax een positief resultaat van 2,2 miljoen euro, tegen een verlies van 9,9 miljoen euro in de overeenkomstige periode van het vorige seizoen. De winst is vooral te danken aan de plaatsing voor de Champions League. De netto omzet bedroeg 58,5 miljoen euro, tegen 33,9 miljoen euro in dezelfde periode van het vorige seizoen.

De opbrengsten van de transfers van Luis Suarez en Urby Emanuelson zijn nog niet in de cijfers verwerkt en worden verdisconteerd in de resultaten van de tweede helft van de competitie. Beide spelers brachten samen 28,2 miljoen op. De netto-opbrengsten zijn, volgens Ajax, 19,8 miljoen euro. Dat betekent dat 8,4 miljoen euro aan de strijkstok blijft hangen: vergoeding aan zaakwaarnemers en oude verplichtingen. Zo krijgen voetbalclubs vaak nog een percentage van een transfersom van spelers die ooit bij hen hebben gespeeld. In dit geval incasseerde FC Groningen nog geld van Ajax omdat Suarez ooit in Groningen heeft gespeeld.

De stemming op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs was opgewonden toen Ajax op 11 mei 1998 een notering aan de effectenbeurs kreeg. Veel beurshandelaren zijn fan van Ajax. De uitgiftekoers bedroeg 25 gulden – omgerekend ruim 11 euro – per aandeel. Financieel bezien was de beursintroductie een enorm succes. De vraag was enorm, de emissie was vijftienmaal overtekend. Met de aandelenemissie werd 54 miljoen euro binnengehaald.

Met de beursgang wil Ajax een traditie nieuw leven inblazen. Was tot 1998 de jeugdopleiding de kurk waarop Ajax dreef, in het jaar van de beursgang telde de selectie maar liefst tien nieuwe aankopen. „Wij zien er geen heil in steeds de portemonnee te trekken”, zei Ajax-voorzitter Michael van Praag destijds, „daarom willen wij ons opleidingsinstituut beter maken”. In de prospectus staat dat Ajax het ‘beurskapitaal’ gaat gebruiken om te investeren „in de jeugdopleidingen, scouting en merchandising”. Ajax ging fors investeren in clubs in Zuid-Afrika (Ajax Cape Town), Ghana (Ashanti Goldfields) en België (Germinal Beerschot Antwerpen). Doel was plaatselijk talent in een vroeg stadium te ontdekken. Maar de beursmiljoenen werden ook gebruikt om spelers te kopen. En daarbij heeft Ajax geen gelukkige hand gehad, zegt David Tomic van de VEB. „Er wordt relatief veel afgeschreven in vergelijking met inkomsten uit transfers, waardoor Ajax inteert op het vermogen.”

De beursgang is geen succes geweest. Een belegger kijkt naar dividenden en waardeontwikkeling en daarbij bleef het Ajax-aandeel onder de maat. „Streef je als belegger naar maximalisatie van het rendement op je beleggingen, dan ligt het kopen van een Ajax-aandeel niet direct voor de hand”, zegt Tomic. De koers zakte na de introductie van 11 euro naar een uiteindelijk dieptepunt van 3,50. Als reactie op de cijfers die deze week bekend werden gemaakt, daalde de koers met 30 cent.