Dior ontslaat John Galliano per direct

„I love Hitler.” De liefdesverklaring van de modeontwerper John Galliano (50) op een amateurvideo veroorzaakte een schok in de modewereld. Galliano werd gisteren op staande voet ontslagen door modehuis Dior.

Ook de joodse actrice Natalie Portman (29), Oscarwinnares en gezicht van parfum Miss Dior Chérie, wil „op geen enkele wijze” meer met de ontwerper geassocieerd worden. Portman zou op de uitreiking van de Oscars een Galliano-jurk van Dior dragen. Zondagnacht nam zij de prijs voor de beste actrice in ontvangst in een jurk van Rodarte.

De amateurvideo werd in december opgenomen in de Parijse bar La Perle in de hippe, Joodse buurt Le Marais, niet ver van Galliano’s huis. In de video, die maandag op de site van het Britse dagblad The Sun verscheen, zegt een zichtbaar aangeschoten Galliano tegen mensen aan de tafel naast hem: „Mensen zoals jullie zouden nu dood moeten zijn. Jullie voorouders zouden allemaal vergast moeten zijn.”

Galliano was donderdag al ondervraagd door de politie wegens antisemitische uitspraken die hij die avond gedaan zou hebben. Dit deed hij eveneens tegen bezoekers van bar La Perle. Een alcoholtest door de politie bevestigde zijn dronkenschap.

De ontwerper zelf ontkent alles „ten stelligste”. Het is onduidelijk of Galliano vervolgd wordt. Het politieonderzoek naar dit incident loopt nog.

Portman nam gisteren publiekelijk afstand van Galliano. „Ik ben diep geschokt en walg van de uitspraken. Ik hoop dat deze verschrikkelijke opmerkingen ons eraan herinneren dat we moeten blijven strijden tegen de nog steeds bestaande weerzinwekkende vooroordelen.”

Ook de (Joodse) directeur van Dior, Sidney Toledo, veroordeelt Galliano’s uitlatingen ten sterkste. Toch laat het modehuis de show van Galliano doorgaan, aanstaande vrijdag tijdens de Parijse Fashion Week.