De stemming

Het moet hoe dan ook ‘anders’

Hoe algemener de verkiezingsslogan, hoe groter de kans dat-ie niet onderscheidend is. Bij de Provinciale Staten hebben partijen vooral de ongevaarlijke grijstinten opgezocht. Wie de toekomst kiest moet op het CDA stemmen: Kies voor toekomst. Of GroenLinks: Kies voor de toekomst. VVD moet je Zeker nu doen. Net als vijftien jaar geleden overigens, toen het CDA dat nog beweerde. Enig verschil: bij het CDA stond er een uitroepteken achter. D66 onderscheidt zich: Anders. Ja. Hoewel... De PvdA adverteerde onder Den Uyl al met Het kan anders! En ook met Het moet anders. Nu geldt voor die partij: Het moet eerlijker. Jan Marijnissen beloofde in 1989 namens de SP Eerlijk & Aktief.

Op de tentoonstelling over verkiezingsaffiches sinds 1918 van het Haagse Museum voor Communicatie mogen bezoekers aan het eind hun favoriete poster met slogan kiezen. Die minienquête toont dat burgers vooral gecharmeerd zijn van iets meer originaliteit. Ontwapenend van de PSP begin jaren 70 gooit hoge ogen. Het baanbrekende affiche van graficus George Noordanus toont een blote vrouw, hoofd in de nek, armen gespreid, achter haar een koe in de wei. Het populairste Duitse affiche van de tentoonstelling komt van de PDS, de partij die voortkwam uit de Oost-Duitse communistische partij: Geil! (JW)

Ongeruste burger is ook lijstduwer

„Ik moet er niet aan denken dat ik over een paar maanden weer naar de stembus moet gaan”, zei Peter Noordhoek gisteravond tijdens het slotdebat bij de NOS. Hij was een van de burgers die een vraag mochten stellen aan de politici. Hij werd als ondernemer gepresenteerd. Noordhoek was vooral verontrust. Hij waarschuwde voor Belgische toestanden als de linkse oppositie de meerderheid in de senaat krijgt.

Noordhoek is niet alleen ondernemer. En niet alleen een verontruste burger. Na het debat kwam op twitter een levendige discussie op gang. De Gouwenaar blijkt een actief CDA-lid te zijn, en is vandaag zelfs lijstduwer. Ook was hij campagneleider in Zuid-Holland.

Een wanhoopsactie van het CDA of zelfs bedrog, zoals direct na het debat werd getwitterd? „Dank voor alle reacties”, reageerde Noordhoek stoïcijns. „Het was verrassend om deze vraag daadwerkelijk te mogen stellen, maar ik meende elk woord.” (EvdW)

Bijdragen: Erik van der Walle en Jeroen Wester