De schoorsteenpijpen zijn nooit ver weg in Luik

fotoboek

Thomas Manneke: Liège

Eerste druk van 500 exemplaren. € 35,- ****

De foto’s van Thomas Manneke over Liège (Luik) zijn niet alleen heel uiteenlopend in onderwerp en stijl, ook standpunt en focus maken dat de afdrukken sterk verschillen. Hij lijkt er wel jarenlang te hebben vertoefd. In werkelijkheid verbleef hij drie maanden in de Belgische industriestad.

Zo doen de twee prachtige portretten van een moeder en haar zoontje, samen gesticulerend wandelend en hij alleen dromerig met zijn blokken, denken aan de jaren zeventig, enkel door de zwart-witte, grofkorrelige techniek en het tijdloze modebeeld.

Andere beelden geven feilloos het moderne leven in de stad weer; rommelige achtertuinen, straatfeesten en kroegmomenten, afgewisseld met verstilde beelden van de omgeving.

Die wordt gekenmerkt door rotzooi, rolluiken en beton. En de schoorsteenpijpen zijn nooit ver weg. De straatgezichten zijn veelal vanuit een vogelvluchtperspectief gefotografeerd. Waarbij het frisse groen dat de stad omringt nog net zichtbaar is.

Liège is een stad met veel gezichten, toont Manneke, maar alle beelden geven desondanks een overeenkomstige indruk. Overkoepelend in zijn rauwheid en volksheid. Armoede en troosteloosheid voeren de boventoon. Mensen zijn ernstig, kijken naast de camera of worden op de rug geportretteerd.

Met enige afstand registreert Manneke, onopgepoetst en echt. Gepresenteerd in een simpel vierkant boek, zonder tekst en uitleg. Wat ook niet nodig is.

Een mooi boek over een lelijke stad.

Viola Lindner