Rutte blijft hopen op meerderheid, Cohen wil bijstelling kabinetsbeleid

Premier Rutte blijft hopen dat zijn kabinet een meerderheid behaalt in de Eerste Kamer. Hij noemde de uitslagenavond even na twaalf uur “razend spannend”. Oppositieleider Cohen vindt dat het kabinet zijn beleid moet aanpassen nu het misschien geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

Volg in ons liveverslag het laatste nieuws over de verkiezingsavond.

Rutte toonde zich als altijd een optimist en zei dat het “vanavond dus kan gebeuren dat we ook met deze combinatie van partijen een meerderheid gaan halen. Dat zou geweldig nieuws zijn”, aldus de VVD-premier.

CDA-vicepremier Verhagen noemde het grote verlies voor zijn partij “buitengewoon jammer”, PVV-leider Wilders sprak van een “geweldig resultaat” voor zijn partij.

Cohen benadrukte in zijn toespraak voor zijn partijgenoten dat hij vindt dat het kabinet een eerlijker beleid moet gaan voeren:

“De uitslag is niet slecht voor de PvdA, en voor het land geweldig. Laten we ons nog eens goed realiseren waarom wij dit allemaal gedaan hebben, en waarom wij hebben gezegd dat het eerlijker moet. Dat is precies was we bereikt hebben. Het moet eerlijker en ja, dat kan nu ook. Het kabinet moet zijn beleid bijstellen op een manier die goed is voor Nederland. We hebben werkelijke een fantastische prestatie geleverd.”

Maxime Verhagen probeerde aan het forse verlies van het CDA een positieve draai te geven. Hij zei in zijn toespraak op de CDA-bijeenkomst dat de uitslag “een basis voor het herstel van vertrouwen” is:

“Het is buitengewoon jammer dat we fors verloren hebben. Maar ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Als we naar de peilingen vooraf kijken moeten we constateren dat we die niet hebben benaderd, en dat we niet verder zijn gezakt. Dit is een basis voor herstel van vertrouwen. En vertrouwen komt te voet en gaat te paard. We zullen als partij keihard aan de slag moeten en op basis van de inhoud in discussie gaan met onze leden. We moeten onze keuzes ook tot hun keuzes maken. Werken aan een christendemocratisch antwoord op de zorgen van de Nederlanders.”

PVV wil door met regeren
PVV-Kamerlid Agema noemde de uitslag van de PVV “absoluut fantastisch”. Wat haar betreft gaat het kabinet, ook als er geen meerderheid in de Eerste Kamer komt, gewoon door met regeren.

Wilders reageerde even voor twaalf uur op de verkiezingsoverwinning van zijn partij. Hij noemde de uitslag voor de PVV een “geweldig resultaat” en zei dat Nederland de PVV “opnieuw in haar hart heeft gesloten”.

D66-leider Pechtold is meer dan tevreden met de uitslag van zijn partij. “Het is de vierde overwinning op rij. Het gaat goed met de partij”.