Christen-democraat Beke nieuwe bemiddelaar in België

Beke gaf vanmiddag een persconferentie in Brussel. Foto AFP.

Wouter Beke, voorzitter van de christen-democratische CD&V, is vanmiddag door koning Albert II benoemd tot koninklijke bemiddelaar. De koning heeft Beke gevraagd te onderhandelen over een communautair akkoord dat moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België.

Gisteren verleende de Albert ontslag aan informateur Didier Reynders. Hij was er na drie weken van gesprekken niet in geslaagd om een akkoord te bewerkstelligen en bracht de koning gisteren het eindverslag van zijn informatieopdracht.

Net als Reynders krijgt Beke de opdracht om te zoeken naar een communautair akkoord, waarbij moet worden bekeken of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat.

Gisteravond al voerde Beke overleg met demissionair premier Yves Leterme, vicepremier Steven Vanackere en de Vlaamse premier Kris Peeters - allen lid van de CD&V - over een eventuele rol in het leiden van de onderhandelingen. Beke wilde echter eerst de goedkeuring van de voorman van de Vlaams-nationalistische N-VA en de Waals-socialistische PS. Het lijkt er op dat de twee partijen deze goedkeuring vandaag hebben gegeven.