'Chaos dreigt ook in Centraal-Azië'

De Centraal-Aziatische wereld dreigt in chaos te verzinken. Dat zegt Kirgizisch interim-president Roza Otoenbajeva in gesprek met deze krant. Ze was in Brussel om alarm te slaan over de toenemende instabiliteit in deze strategische regio.

Otoenbajeva waarschuwt dat Centraal-Azië, waartoe naast Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan behoren, „een van de grote gevarenzones in de wereld” is. De problemen zijn acuut, variërend van oprukkend moslimextremisme tot dreigende voedselcrises en een burgeroorlog.

De regio heeft veel gas en olie en wordt belangrijker in de bevoorrading van de internationale troepenmacht in Afghanistan. Kunduz, de legerplaats van de toekomstige Nederlandse missie daar, grenst aan Tadzjikistan.

Otoenbajeva geldt als een uitzondering in Centraal-Azië. Naar de maatstaven van de regio geldt ze als een zeldzame democraat. Na een opstand in april 2010 werd ze waarnemend president en vormde Kirgizië om tot parlementaire democratie, de enige in Centraal-Azië. Ze heeft juist besloten niet mee te doen aan de aanstaande presidentsverkiezingen.

Interview Otoenbajeva: pagina 6