Brein weet of roker zal stoppen

Aan de hersenactiviteit van een roker die gaat stoppen met roken, is af te lezen of hij er in zal slagen om dat vol te houden.

Hersenreacties op persoonlijk gerichte boodschappen die te maken hebben met roken hebben een voorspellende waarde. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in een maandag online verschenen artikel in Nature Neuroscience.

De deelnemers kregen die boodschappen te horen terwijl ze in een fMRI-scanner lagen. Met zo’n scanner meten onderzoekers waar in de hersenen de stofwisseling verhoogd is. Na die sessie stopten de deelnemers met roken. Vier maanden later werd gecontroleerd wie er succesvol waren. De sterkte van de activiteit in twee hersengebieden voorspelde vrij goed of ze van de sigaret afbleven.

De persoonlijke boodschappen die de hersenactiviteit opriepen, waren opgesteld na interviews over ieders rookgewoonten en stopwensen. Het waren mededelingen als: ‘Je hebt het idee dat je zus je gaat helpen als je eenmaal bent gestopt.’ Of: ‘Je bent bang dat je er toch een opsteekt als je boos of gefrustreerd bent.’ De hersenactiviteit na niet-persoonlijke info over roken, zoals ‘sommige mensen blijven roken om op gewicht te blijven en hun honger te onderdrukken’, voorspelde niet of mensen succes hadden met een stoppoging. De ruim 90 deelnemers aan het experiment rookten gemiddeld 16 sigaretten per dag. Ze waren allemaal gemotiveerd om te stoppen met roken.

De onderzoekers denken dat het gebruik van informatie van hersenscans uiteindelijk tot betere gezondheidsinterventies kan leiden. Voorlopig kunnen ze mensen echter alleen selecteren op hun werkelijke motivatie voorafgaand aan deelname aan een stopprogramma. Dat betekent dat het geld voor preventie effectiever kan worden besteed. (NRC)