Belgische krant met gestrekt been in Nederlandse Statenverkiezingen

Terwijl het ganse land uitloopt voor de provinciale stembusgang, spreekt de Belgische krant De Morgen over ‘jojoverkiezingen’ waarmee ‘oude krokodillen’ afgevaardigd worden via een ‘onbetekenend bestuursniveau’. De krant spreekt van ‘Hollandse toestanden’. Welk punt politiek commentator Yves Desmet precies wil maken is niet helemaal duidelijk. Dat zij hem vergeven. Desmet komt immers uit een land

Terwijl het ganse land uitloopt voor de provinciale stembusgang, spreekt de Belgische krant De Morgen over ‘jojoverkiezingen’ waarmee ‘oude krokodillen’ afgevaardigd worden via een ‘onbetekenend bestuursniveau’. De krant spreekt van ‘Hollandse toestanden’.

Welk punt politiek commentator Yves Desmet precies wil maken is niet helemaal duidelijk. Dat zij hem vergeven. Desmet komt immers uit een land dat wereldrecordhouder regeringsonderhandelen is.

http://www.youtube.com/watch?v=bbWiP1iarkc

‘Vulgair scheldland’

Vooruit, omdat de zon schijnt, laten we de boze zuiderbuur even uitrazen.

“Nergens anders heeft een rauw populisme, terend op het onvermogen van een politieke klasse om de maatschappelijke wrevel tijdig te onderkennen en te ontmijnen, zo’n massaal succes kunnen halen. Wat eens de consensusnatie bij uitstek was, is nu een vulgair scheldland geworden, waar alles wat gezegd kan worden, ook maar meteen gezegd moet worden, waar verkeerd begrepen assertiviteit en hufterigheid het hebben overgenomen van beschaafdheid en beleefdheid.”

Met enige moeite is er een analyse uit het stuk van de voormalig hoofdredacteur te halen. Desmet doet de Nederlandse coalitie af als een ‘minderheidsexperiment’ en neemt het premier Rutte kwalijk dat hij waarschuwt voor ‘Belgische toestanden’ (ofwel onbestuurbaarheid) als de combinatie VVD, CDA en PVV geen meerderheid haalt in de Senaat. Desmet: “Terwijl wij dan eerder, als domme Belgen, geneigd zouden zijn te zeggen dat het vrij normaal is dat een democratie net gebaseerd is op de alternantie van opeenvolgende meerderheden, sterker zelfs: dat het er de essentie van is.”

Alternantie is overigens een moeilijk woord voor beurtwisseling. Desmet houdt ervan om makkelijke dingen moeilijk te maken. Net als zijn volksvertegenwoordigers.

‘Ingewikkeld’

Ruttes visie vat hij als volgt samen: “Alleen als hij aan de macht blijft, werkt de democratie.” Terloops laat de commentator de naam van Gaddafi vallen, een leider die overigens wel raad weet met vreemdelingen die zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Desmet is dus een gewaarschuwd man.

Gelukkig geeft Desmet toe dat hij democratie een “ingewikkelde organisatievorm” vindt. Dat geeft hoop, want Rutte is naast premier ook leraar maatschappijleer op een VMBO-school. Met een paar lessen is Desmet, en misschien zelfs België, er weer bovenop. Niemand zal het dan meer over ‘Belgische toestanden’ hebben, de belediging die - zo blijkt - de aanleiding van Desmets tirade was.