België formeert stug door

Opnieuw heeft een Belgische politicus zijn taak in de al bijna negen maanden durende kabinetsformatie neergelegd. Vicepremier Didier Reynders heeft de afgelopen vier weken als informateur geprobeerd om de partijen dichter bij elkaar te brengen. Het is niet duidelijk welk resultaat hij heeft bereikt. Koning Albert zal naar verwachting een volgende politicus aanwijzen, mogelijk een Vlaamse christen-democraat, die dan ook weer zal proberen om een regering te vormen.

Reynders zei gisteren dat hij er een „wil tot onderhandelingen” is en dat er ook weer sprake is van een „bepaalde vertrouwensbasis”, maar hij wilde daar geen details over geven. Publiekelijk werd de afgelopen weken alleen duidelijk dat er veel is gesproken over welke partij wel aan tafel zou mogen zitten om verder te praten en welke niet. Dat leidde tot pessimisme over de slaagkansen van Reynders – inhoudelijk lijkt er geen enkele vooruitgang te zijn. De Vlaamse en Franstalige partijen kunnen het niet eens worden over een andere inrichting van de Belgische staat: vooral aan Vlaamse kant wordt geëist dat Wallonië en Vlaanderen meer zelf kunnen beslissen en meer zelf verantwoordelijk worden voor hun inkomsten en uitgaven.

Reynders had gisteren, voordat hij de koning zijn eindverslag gaf, een gesprek met demissionair premier Yves Leterme, omdat de Belgische regering over een paar weken plannen voor haar begrotingsbeleid moet voorleggen aan de Europese Commissie. Reynders en ook Leterme zeiden gisteren dat België, uit vrees dat anders financiële markten het land zullen afstraffen, dringend een volwaardige regering nodig heeft.