Belastingaangifte volgend jaar met bankgegevens ingevuld

De belastingaangifte zal volgende jaar nog meer dan al het geval was van te voren ingevuld zijn door de Belastingdienst. Dat is het gevolg van afspraken die staatssecretaris van Frans Weekers (Financiën, VVD) heeft gemaakt met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De Volkskrant en de Telegraaf publiceren daar vandaag over.

Onder meer de hypotheekrente die huizenbezitters hebben betaald, zal automatisch in de aangifte worden ingevuld. Een jaar later leveren de banken ook de spaartegoeden en de aandelenportefeuilles van alle belastingplichtigen aan de fiscus, schrijft De Volkskrant.

Voor de Belastingdienst betekent de vooringevulde belastingaangifte een aanzienlijke besparing op de controle achteraf, wat kan bijdragen aan de inkrimping van het ambtenarenapparaat.

De banken zien het voorinvullen als een belangrijke service aan hun klanten, zegt voorzitter Boele Staal van de NVB tegen De Telegraaf. “Door de goede samenwerking tussen de banken en de Belastingdienst wordt dat vanaf volgend jaar mogelijk.”