Banksy, maar dan politieker

Women are Heroes. Regie: JR. In: 7 bioscopen.*****

De Franse straatfotograaf JR is een soort Banksy met een sociaal geweten. Waar de Britse straatkunstenaar Banksy zich vooral richt op het met veel humor omverschoppen van de heilige huisjes van de kunstwereld, reist de al even onzichtbare en anonieme JR met zijn camera de wereld rond om op een originele en provocerende manier verslag te doen van de misstanden die hij aantreft.

Zeer bekend is bijvoorbeeld zijn project Face2Face waarvoor hij levensgrote portretten van Israëliërs en Palestijnen met dezelfde beroepen aan weerszijden van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever plakte. Die mix van politiek en guerrillakunst leverde hem de naam ‘artivist’ op, een mix van artiest en activist. Over Face2Face werd drie jaar geleden door de Franse fotograaf Gmax (Gérard Maximin) al de energieke en eclectische documentaire Faces gemaakt. En nu heeft JR zelf de camera en de regie ter hand genomen voor een film over, of bij, of als onderdeel van zijn fotoproject Women are Heroes, waarvoor hij vrouwen uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro, Kibera (Nairobi), Phnom Penh en Kasjmir interviewde en portretteerde en hun gezichten in extreme close-ups over de daken en muren van hun huizen, over vrachtwagens en treinen, of stukken grond zo groot als voetbalvelden plakte.

Het resultaat is een even hippe als geëngageerde visuele symfonie, die met behulp van versnelde beelden, time-lapse fotografie, zwart-wit close-ups van ogen, groothoeklens en verzadigde videokleuren een grote esthetische zeggingskracht paart aan de grimmigheid van hun levens. Voortgestuwd door de muziek van Massive Attack wordt de film een reis, een trip, een trance langs levens van vrouwen die even heldhaftig als gewoon zijn.