Bank levert fiscus data van klanten

Banken gaan vanaf volgend jaar gegevens van hun klanten aan de Belastingdienst leveren die vooraf kunnen worden ingevuld op de aangifte. De fiscus krijgt de beschikking over de betaalde hypotheekrente en de ingehouden dividendbelasting. Dit hebben het ministerie van Financiën en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gisteren afgesproken. In 2013 komen het spaarsaldo van de belastingplichtige en de waarde van zijn effecten daarbij.

De gegevensoverdracht door de banken past in de trend dat de Belastingdienst meer gegevens zelf wil invullen op het belastingbiljet. Ook voor de aangifte van 2010 is het een en ander door de fiscus ingevuld. Daarbij gaat het om naam, adres, woonplaats, loon en de zogeheten WOZ-waarde van de koopwoning. Volgens voorzitter Boele Staal van de NVB zien de banken het voorinvullen van bankgegevens „als een belangrijke service aan hun klanten”.

Het vooringevulde biljet is alleen te gebruiken bij elektronische aangifte. Voor het eind van deze maand moeten volgens Financiën 9,5 miljoen mensen aangifte doen over 2010. Vorig jaar maakten bijna 3 miljoen mensen gebruik van de ingevulde aangifte.