iPad 2: dunner, lichter, sneller en zelfde prijs

De nieuwe Apple  iPad 2 heeft camera’s, is minder log dan de vorige en ook in het wit verkrijgbaar. De prijs blijft ongeveer hetzelfde als het huidige model (499 euro); de oude iPad gaat 379 euro kosten. De iPad 2 moet het verkoopsucces van de eerste gaan overtreffen met extra functies als een dubbele camera

De nieuwe Apple  iPad 2 heeft camera’s, is minder log dan de vorige en ook in het wit verkrijgbaar. De prijs blijft ongeveer hetzelfde als het huidige model (499 euro); de oude iPad gaat 379 euro kosten.


De iPad 2 moet het verkoopsucces van de eerste gaan overtreffen met extra functies als een dubbele camera en een snellere processor.  Apple houdt dezelfde instapprijs voor de tablet pc: 499 euro. De duurste versie, met 64 GB en 3G-verbinding kost 699 euro. Het toestel ligt vanaf volgende week, 11 maart, in de Amerikaanse winkels en is vanaf 25 maart in Nederland verkrijgbaar.

Sneller dan verwacht

Op een presentatie in San Francisco heeft Apple-baas Steve Jobs - een verrassing, aangezien hij officieel op ziekteverlof is - net de nieuwe versie van de gadget van 2010 aangekondigd. Met 15 miljoen verkochte iPads in 9 maanden kan Apple met een gerust gemoed groot inzetten op versie twee. De Chinese fabrieken schijnen al op volle toeren te draaien om aan de vraag te kunnen voldoen. Met de vroege introductiedatum en de gehandhaafde prijsstelling steekt Apple een groot aantal aangekondigde (Android 3.0-)concurrenten vooralsnog de loef af. Die komen eind maart, begin april uit.

Om de onderkant van de markt af te dekken en het historisch hoge marktaandeel te behouden, blijft Apple de oude iPad voor 379 euro verkopen.

De nieuwe iPad oogt een stuk vierkanter aan de achterzijde, zoals ook al was uitgelekt via diverse mockups. Een herzien model betekent ook: nieuwe hoesjes. De accessoiremarkt voor de iPad wordt dan ook net zo groot als die van de iPod en de iPhone, is de verwachting.

De belangrijkste nieuwe eigenschappen:

A5 dual core processor (“tot 2x zo snel”)
8,8 mm dik (was 1,32 cm)
Gewicht: 600 gram (was 720 gram)
Batterijduur identiek: 10 uur
Scherm 9,7 inch met zelfde resolutie als de huidige iPad, 1024 x 768 pixels
Camera aan voor- en achterzijde voor videobellen (FaceTime) en fotografie
Apple voegt een versie van videobewerkingsprogramma iMovie aan de App Store toe. Ook komt er een tabletversie van muziekeditor Garageband, ook onderdeel van de reguliere iLife-suite. Een achtsporenstudio voor minder dan vijf euro, belooft Steve Jobs. Er zijn nu zo’n 65.000 applicaties voor iPads gemaakt.

Daarnaast vertelde Apple meer details over iOS 4.3, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhones en iPads. Wie een iPhone 4 heeft kan dat toestel straks ook gebruiken als een personal hotspot (eigen wifi-netwerk). Zo kun je ook externe apparatuur als tablet pc’s en laptops van internetverbinding voorzien.