Amerikaanse soldaten neergeschoten in Frankfurt

Police surround a bus carrying U.S. soldiers at the site where two US soldiers have been killed in a shooting in front of Terminal 2 of the Frankfurt airport, Germany, Wednesday, March 2, 2011. (AP Photo/dapd, Alexander Becher)
Police surround a bus carrying U.S. soldiers at the site where two US soldiers have been killed in a shooting in front of Terminal 2 of the Frankfurt airport, Germany, Wednesday, March 2, 2011. (AP Photo/dapd, Alexander Becher) Politieagenten bij de beschoten bus op het vliegveld van Frankfurt (FOTO: AP / Alexander Becher)

Bij een schietpartij op het vliegveld van Frankfurt zijn twee doden gevallen, meldt Der Spiegel. Een man viel een bus aan met Amerikaanse soldaten.

Bij de schietpartij raakten ook twee mensen zwaargewond. De Amerikaanse luchtmacht meldt dat er twee vliegeniers van de Amerikaanse luchtmacht zijn gedood. De politie heeft een 21-jarige Kosovaar opgepakt. Onder de doden zijn in ieder geval de bestuurder van de bus en een van de soldaten. Rond 15.20 beschoot de man de bus vanaf de openbare ruimte in Terminal 2 van het vliegveld. Aanvankelijk was het niet duidelijk of de schoten werden afgevuurd in of uit de bus.

De motieven van de dader zijn nog onduidelijk. De Kosovaar had ook een mes op zak. Persbureau AP sprak vanavond met een oom van de vermoedelijke schutter, en schrijft dat de man geboren en getogen is in Duitsland. Hij zou een vrome moslim zijn en de kleinzoon van een voorganger in een moskee in Zhabar in Kosovo.

De luchthaven van Frankfurt wilde geen reactie geven op de vraag of de schutter werkzaam was op het vliegveld.

Volgens de Duitse krant Bild was er sprake van een geschil tussen de dader en de soldaten. Plotseling trok de man een pistool en schoot om zich heen. De Kosovaar vluchtte, maar werd vrijwel meteen overmeesterd door de luchthavenpolitie.

Correspondent Joost van der Vaart noemt het incident “pijnlijk” voor de Duitse regering:

“De Duitsers staan te kijk. Het grootste vliegveld van Duitsland heeft kennelijk een groot gat in de beveiliging. Het hoort ‘safe’ te zijn. Voor de Duitsers is het extra pijnlijk omdat het Amerikaanse slachtoffers zijn. Ook is er net een politiek gat gevallen nu de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, sinds vanmiddag de ontslagen Karl-Theodor zu Guttenberg als minister van Defensie vervangt.”

Agenten schermen plaats delict op het vliegveld af (FOTO: AP / Alexander Becher)Agenten schermen plaats delict op het vliegveld af (FOTO: AP / Alexander Becher)