410 houdt zich stil

Het aantal arrestaties in de zaak rond de harde kern van Ajax -supporters staat op 17.

Zes verdachten verschijnen vandaag voor de rechter. Tot nu toe wilden zij niets zeggen.

10-05-2009 VOETBAL: EREDIVISIE: AJAX - FC TWENTE: AMSTERDAM Vak 410 spandoek Foto: Sander Chamid
10-05-2009 VOETBAL: EREDIVISIE: AJAX - FC TWENTE: AMSTERDAM Vak 410 spandoek Foto: Sander Chamid SCS: Sander Chamid

De Amsterdamse politie arresteerde onlangs twee mannen, die ervan worden verdacht drugs te hebben vervoerd. Eén van hen had een nepwapen bij zich dat alleen door een expert van een echt exemplaar was te onderscheiden. Met dit tweetal kwam het aantal arrestaties in het onderzoek naar criminele activiteiten van enkele hardekernsupporters van Ajax op zeventien.

De twee hoofdverdachten Tamara F. en Daan van der E. werden vorig jaar november als eersten opgepakt. Vandaag verschijnen zij met vier andere verdachten voor het eerst bij de rechter tijdens een pro-formazitting. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, die zich bezighoudt met handel in harddrugs en hennepteelt.

Het strafrechtelijk onderzoek in Amsterdam, dat oorspronkelijk Ponjaard heette, heeft nu de naam Kwast. Het vizier van dit onderzoek is vooral gericht op Tamara (32 jaar) en Daan (28 jaar), die sterke banden hebben met Vak 410, een groep van jonge en fanatieke Ajax-supporters. Daan en Tamara deelden niet alleen hun leven met elkaar, maar leidden volgens justitie ook een drugsbende met nogal wat Ajax-aanhangers.

Tamara en Daan zwijgen, net als André, de derde belangrijke verdachte, die als bijnaam ‘Rieu’ heeft. Het Openbaar Ministerie baseert zijn verdenkingen dan ook op belastende verklaringen van drugskoeriers en klanten en op tapverslagen van de afgeluisterde telefoons. Het dossier telt meer dan 2.000 pagina’s en is nog niet compleet.

In het dossier wordt volgens advocaten melding gemaakt van een opmerkelijk incident. Na een ruzie met een collega kreeg een werknemer van bioscoopcomplex Pathé Arena bezoek van een groep fanatieke Ajax-supporters. De gealarmeerde politie besloot van een groepslid de telefoon af te tappen. Op die telefoon belde op een dag een meisje met de mededeling dat bij een inval in haar huis een hennepplantage was ontdekt.

Dit was volgens advocaten het begin van het politieonderzoek naar de criminele activiteiten onder Ajax-supporters. Want de huurwoning stond op naam van het meisje, maar Daan en Tamara zouden meebetalen aan de huur. In ruil daarvoor werd een deel van het huis gebruikt voor de teelt van hennep. Het tweetal zou meer van dit soort ‘hennephuurwoningen’ in Amsterdam runnen.

Het OM laat echter weten dat het onderzoek zeker niet alleen in gang is gezet door het Pathé-incident. Een belangrijke aanleiding is een lange reeks geweldsincidenten rond de groep Ajax-supporters. Een andere aanleiding is het grootschalige gebruik van cocaïne onder fanatieke supporters. Waar veel drugs worden gebruikt, wordt ook gedeald, was de redenering.

Het onderzoek leverde naast informatie over hennepteelt vooral aanwijzingen op over grootschalige cocaïnehandel. Daan en Tamara zouden dagelijks vele bestellingen van klanten in de regio Amsterdam en in het Gooi ontvangen; ze kregen honderden telefoontjes per dag. Koeriers op scooters zouden de cocaïne en de pillen vervolgens hebben bezorgd.

De koeriers zouden daarbij vaak in een soort ploegendiensten werken. „Die ploegen vertrokken uit de woning van de hoofdverdachten”, zegt mr. J. Kuijpers, de advocaat van een vermeende koerier: „Niet zo handig dus. Toen de koeriers een andere telefoon moesten bellen, gaven ze het nummer meteen door. Dat stond dus ook op de tap. Ook niet handig.”

Dat de groep een professionele ‘criminele organisatie’ is, wil er bij Kuijpers dan ook niet in: „Op mij maakt het allemaal niet zo’n georganiseerde indruk.” Het OM wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak: „Dat gebeurt pas bij de eerste formele zitting.”

Wel zijn er aanwijzingen dat het niet om een kleine zaak gaat. Toen de twee hoofdverdachten werden opgepakt, vond de politie in het huis van de moeder van Tamara veel contant geld. Een geldhond ontdekte in een jukebox stapels bankbiljetten. Totale waarde: ruim een ton.