Zwoele verschijning in kuis Hollywood

Jane Russell bleef met haar voluptueuze voorkomen net als Marilyn Monroe lang in de herinnering na Gentlemen prefer blondes.

Actress Jane Russell is shown in this publicity photograph for the 1943 film "The Outlaw" released to Reuters on February 28, 2011. Russell, who starred in the movie "Gentlemen Prefer Blondes" and became a controversial Hollywood sex symbol, has died in California at the age of 89, the Los Angeles Times reported on February 28, 2011. It was not immediately clear when or how the former movie star died. REUTERS/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT OBITUARY SOCIETY IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Actress Jane Russell is shown in this publicity photograph for the 1943 film "The Outlaw" released to Reuters on February 28, 2011. Russell, who starred in the movie "Gentlemen Prefer Blondes" and became a controversial Hollywood sex symbol, has died in California at the age of 89, the Los Angeles Times reported on February 28, 2011. It was not immediately clear when or how the former movie star died. REUTERS/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT OBITUARY SOCIETY IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Nadrukkelijk neergevlijd in het hooi, zorgvuldig zwoel gemaakt en haar decolleté nog net binnen het kuise keurslijf van Hollywood in de jaren veertig – zo ging Jane Russell de filmgeschiedenis in. Haar danig tot de verbeelding sprekende beeltenis ontsteeg de status van de pin-up en werd een icoon. De foto is oneindig veel vaker bekeken dan de film The Outlaw waaruit de scène afkomstig is.

Maar ze was ook de actrice die het met haar comedytalent en haar onweerstaanbare glamour presteerde naast Marilyn Monroe overeind te blijven in de muzikale komedie Gentlemen prefer blondes. Gisteren is ze, thuis in Santa Maria (Californië), overleden. Ze was 89 jaar.

Jane Russell werkte als fotomodel en volgde acteerlessen, toen de filmtycoon Howard Hughes in 1941 zocht naar een wulpse, wellustige jongedame om zijn productie The Outlaw tot een kassucces te maken.

En toen hij haar eenmaal had gevonden, sloot hij een zevenjarig contract met haar af. Beroemd werd het verhaal dat Hughes, die tevens hobbyvliegenier was, zijn kennis van de zwaartekracht toepaste om zelf een speciale bh voor zijn negentienjarige ontdekking te ontwerpen. Pas vele jaren later onthulde Jane Russell dat ze het ding destijds veel te oncomfortabel vond. Voor de camera trok ze een eigen bh aan, vertelde ze, die ze extra opvulde met papieren zakdoekjes. Niettemin was haar voluptueuze verschijning zo gewaagd dat de film pas een jaar of drie later door de Hollywood-censuur werd vrijgegeven.

Ook de rollen die Hughes haar daarna liet spelen vestigden vooral de aandacht op haar fysieke attributen. De komiek Bob Hope annonceerde haar eens als „the two and only Jane Russell”. Als actrice kwam ze pas echt tot haar recht in Gentlemen prefer blondes (1953), gevolgd door een serie andere filmmusicals. Daarnaast zong ze met haar gevoileerde geluid bij allerlei grote dansorkesten uit die tijd. Tot ze in de jaren zestig buiten beeld raakte. „Ik werd te oud”, zei ze. „Je kon toen als actrice niet blijven acteren als je boven de dertig was.” Het was een korte carrière, die des te langer in de herinnering is gebleven.