Zoon Obiang bouwt geheim jacht

De zoon van Teodoro Obiang, de leider van het oliestaatje Equatoriaal Guinee, heeft een Duitse firma gevraagd een van de duurste privéjachten ter wereld te ontwerpen. Het 118 meter lange schip gaat bijna 290 miljoen euro kosten. Zoon Teodorin (41) werd door zijn vader benoemd tot minister van Land- en Bosbouw. Met zijn officiële maandsalaris zal het 4.600 jaar duren voordat hij het jacht heeft afbetaald. Dat zegt de organisatie Global Witness, die de corruptie van de familie Obiang in kaart probeert te brengen.

Het minuscule Equatoriaal Guinee is een van de belangrijkste olieproducenten van Afrika. Het meeste geld gaat regelrecht naar de familie Obiang. President Teodoro Obiang, die deze maand het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie bemachtigde, staat in de toptien van ’s werelds rijkste leiders. De bevolking van iets meer dan een half miljoen mensen leeft echter in bittere armoede. Een op de drie Guineeërs haalt de 40 niet.

Het jacht is een geheim project dat onder de codenaam ‘Zen’ op de tekentafel ligt van de Duitse werf Kusch Yachts. Global Witness sprak met een medewerker van de firma, die bevestigde dat het schip wordt uitgerust met een bioscoop, een restaurant, een zwembad en een peperduur alarmsysteem. Volgend jaar moet het klaar zijn.