Wit-Rusland helpt Ivoorkust aan wapens

Daarmee schendt het land het wapenembargo tegen Ivoorkust.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gisteren de Veiligheidsraad met spoed bijeengeroepen wegens de illegale leverantie van ten minste drie gevechtshelikopters vanuit Wit-Rusland aan Ivoorkust. Wit-Rusland heeft hiermee het internationale wapenembargo tegen Ivoorkust geschonden. Het embargo is van kracht sinds 2004.

Ban liet weten dat dat embargo zeer serieus moet worden genomen en dat actie wordt ondernomen tegen zowel Wit-Rusland als president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Gevreesd wordt dat de helikopters door zijn leger worden ingezet tegen aanhangers van Alassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen in november. De VN oefent al weken druk uit op Gbagbo, die weigert plaats te maken voor Ouattara.

De levering van de gevechtshelikopters volgt na een week van bloedige escalaties in de voormalige hoofdstad Abidjan. Tientallen doden vielen bij gevechten tussen milities van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Gisteren stonden meer wapenleverantiesvan Wit-Rusland gepland. Volgens de VN hebben in het weekeinde mogelijk dertigduizend inwoners de wijk Abobo in de zakenhoofdstad Abidjan ontvlucht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland ontkent dat het land helikopters heeft gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk sprak gisteren van een „lastercampagne”. Volgens hem zoekt het Westen naar een excuus om het land binnen te vallen, net als dat destijds gebeurde in Irak.

Persbureau AP meldde gisteren dat twee VN-medewerkers uit Oekraïne zijn ontvoerd door een jeugdmilitie gelieerd aan Gbagbo. De twee zouden gisterochtend in Abidjan zijn opgepakt. De militie zou een van de gevaarlijkste van het land zijn, zo staat in een uitgelekt VN-bericht over de ontvoering. (Reuters, AP, AFP)