Welke rol spelen stammen elders?

Andere landen zijn veel sterker verdeeld langs stamlijnen dan Libië. Zo bestaat er sinds de val van president Siad Barre in 1991 geen staat Somalië meer. Het grondgebied is opgedeeld tussen elkaar bevechtende clans en het effectieve gezag van de centrale regering is beperkt tot enkele wijken van de hoofdstad Mogadishu. Het noordelijke Somaliland is de facto onafhankelijk. Zo’n 70 procent van de bevolking bestaat daar uit één clan, de Isaaq. Afghanistan was een redelijk functionerende staat onder de Durrani-dynastie, maar die oefende alleen macht uit in Kabul en omgeving. In de bergdalen moest de sjah onderhandelen met de leiders van etnische groepen als de Pathanen, Tadzjieken, Oezbeken en Hazara. Net als de Turkse machthebbers in Libië. Het grootste succes van de Nederlandse ISAF-missie was dat ze evenwicht wist te bewaren tussen de drie grootste stammen van Uruzgan: de Popolzai, de Ghilzai en de Barakzai. Tegen de zin van Kabul, dat de Popolzai, de stam van president Karzai, voorrang wilde geven.