Warren Buffett laadt zijn 'olifantengeweer'

Amerikaanse superbelegger wil dit jaar enkele grote overnames doen

De Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett heeft zijn ‘olifantengeweer’ geladen om dit jaar een paar grote overnameprooien te schieten. Dat heeft Buffett gezegd in zijn jaarlijkse brief aan de investeerders van zijn fonds Berkshire Hathaway.

Een olifantengeweer wordt gebruikt in de jacht op groot wild. „Mijn vinger op de trekker jeukt”, schrijft Buffett. Zijn investeringsfonds had eind vorig jaar 38 miljard dollar (27,5 miljard euro) in kas. Geld dat kan worden aangewend voor overnames. Dit jaar staan ‘meer grote overnames’ te wachten, voorspelt Buffett. Hij zegt dat hij het grootste deel van zijn investeringen dit jaar in de VS zal doen. Vorig jaar steeg de winst van zijn investeringsfonds tot 13 miljard dollar. Dat is een maandelijkse opbrengst van 1 miljard dollar, rekende Buffett de deelnemers aan zijn fonds voor.

De superinvesteerder is in zijn brief opvallend positief over de Amerikaanse economie. Hij zegt dat de beste dagen van de VS nog gaan komen. „Laat de realiteit u niet bang maken”, schrijft Buffett. „Mijn hele leven zeuren politici en opiniemakers al over de verschrikkelijke problemen die op Amerika afkomen. Maar de welvaart van onze burgers is nu een verbluffende zes maal hoger dan toen ik werd geboren.” (NRC)