Verlies lidmaatschap Mensenrechtenraad Libië ‘haalt weinig uit’

United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks in the U.N. General Assembly before a vote to boot Libya from the U.N. Human Rights Council on Tuesday, March 1, 2011, at United Nations headquarters. The full membership of the United Nations on Tuesday suspended Libya from the U.N. Human Rights Council in the latest international effort to isolate Moammar Gadhafi's government for its violent attacks on civilian protesters. (AP Photo/Bebeto Matthews)
United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks in the U.N. General Assembly before a vote to boot Libya from the U.N. Human Rights Council on Tuesday, March 1, 2011, at United Nations headquarters. The full membership of the United Nations on Tuesday suspended Libya from the U.N. Human Rights Council in the latest international effort to isolate Moammar Gadhafi's government for its violent attacks on civilian protesters. (AP Photo/Bebeto Matthews) Secretaris-generaal Ban Ki-Moon sprak vanavond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe bij de stemming over het lidmaatschap van Libië van de Mensenrechtenraad (FOTO: AP /Bebeto Matthews)

De Verenigde Naties neemt Libië zijn lidmaatschap in de Mensenrechtenraad af, meldt Reuters.

Dat heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vanavond besloten vanwege het geweld dat de Libische leider Moammar Gaddafi tegen zijn volk inzet. De 192 leden stemden unaniem.

VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon was tevreden met de beslissing:

“Deze beslissing stuurt een sterke en belangrijke boodschap - een boodschap met grote gevolgen binnen de regio en daarbuiten. Degenen die misdaden tegen hun eigen volk plegen worden bestraft.”

De beslissing zal volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants echter weinig uithalen:

“Het was te verwachten dat dit zou gebeuren. In principe haalt dit niets uit, behalve dan dat het een psychologische maatregel is. Het bevriezen van de tegoeden door de EU was dat bijvoorbeeld niet. Het is wel een signaal dat het land zich buiten de internationale orde heeft geplaatst. Het is een tweede vraag of het wat uithaalt. De VN hoopt hiermee inbreuk te maken op de trots Gaddafi. Jaren geleden was Libië voorzitter van de voorloper van de Mensenrechtenraad. Daar waren ze toen heel trots op. Maar ik denk dat we voorbij het punt zijn dat Gaddafi er zich nog iets van aantrekt.”

‘Mogelijkheid ingrijpen VS’
Vanavond liet de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton weten dat het een ‘mogelijkheid’ is dat het Amerikaanse leger luchtsteun verleent in Libië. Ze erkende echter wel dat deze mogelijkheid op problemen kan stuiten. De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie waarmee militair ingrijpen wordt afgekeurd.