Verhagen met wintersport tijdens ‘campagnemarathon’ CDA

Vicepremier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Vicepremier Maxime Verhagen is tijdens de slotfase van de verkiezingscampagne met wintersport gegaan. Dat leidt tot kritiek bij CDA’ers. Zij nemen het Verhagen kwalijk dat hij tot aan de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij de stabiliteit van het kabinet op het spel staat, in het buitenland is.

Dat schrijven politiek redacteuren Freek Staps en Barbarba Rijlaarsdam vanmiddag in NRC Handelsblad.

Op dit moment houdt het noodlijdende CDA een zogeheten „campagnemarathon”. Meer dan 36 uur lang zijn vrijwilligers, kandidaten en bewindspersonen van het CDA in touw: elk uur een andere activiteit op een andere plek, meldt het persbericht.

Verhagen verblijft sinds afgelopen weekend in “een wintersportland”, zegt een CDA-woordvoerder tegenover NRC. Morgen keert hij terug om te stemmen, dat doet hij om vier uur ’s middags in Voorburg. Morgenavond is Verhagen op de verkiezingsbijeenkomst van het CDA.

De CDA-woordvoerder verdedigt de vakantie van Verhagen:

“Verhagen heeft geen zomervakantie gehad en voor een vader, of hij nu politicus is of een ander beroep heeft, is het goed om erop uit te gaan. Mocht iemand kritiek hebben op zijn vakantie, dan past dat niet bij een gezinspartij als het CDA.”

Invloedrijke critici binnen de partij verwijten Verhagen “een merkwaardige timing” te hebben. “Om dit te doen zo vlak voordat je partij dreigt in te storten, is niet verstandig.” Sinds de keuze van het CDA om met de PVV samen te werken is Verhagens positie omstreden.

Verkiezingsnederlaag dreigt voor CDA

Voor het CDA dreigt morgen opnieuw een forse verkiezingsnederlaag. Verhagen zinspeelde eerder op een halvering van zijn partij in de senaat, na de halvering van het CDA in de Tweede Kamer in juni.

Vanochtend zei CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Elco Brinkman, dat de partij bij een volgend verkiezingsverlies “vertrapt” dreigt te worden binnen de coalitie, “als een muis door de olifant”. Brinkman: “Dan kun je nog zo hard roepen, maar niemand zal naar je luisteren.”

Brinkman sprak vanochtend op een campagnebijeenkomst die was georganiseerd door een Haags lobbykantoor. Ook bekritiseerde hij CDA’ers die nog kritiek hebben op de samenwerking met de PVV. „We moeten niet de vorige oorlog gaan voeren. Dat is een interne discussie die binnen de partij alleen maar gevoerd wordt tussen de laatst overgebleven Mohikanen.”

Bekijk hieronder het verkiezingsdebat van gisteravond terug:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

De opkomst voor de Statenverkiezingen neemt al decennia af. Maar dit keer is de keuze simpel: links of rechts. Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een artikel van politiek redacteur Pieter van Os over polarisatie als stemmentrekker. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur via het (web)abonnement in de digitale editie.