Uitkleden hoeft niet meer in het pashokje met de bodyscan

In de kledingwinkel even een paar seconden in de scanner en direct weten welke kledingstukken wel en niet passen. Over twee jaar moet dat mogelijk zijn in grote Nederlandse kledingwinkels.

Warenhuizen Vroom & Dreesmann en De Bijenkorf hebben interesse in de aanschaf van een zogenoemde ‘3D-bodyscanner’, die op dit moment nog bij TNO Defensie en Veiligheid in Den Haag wordt ontwikkeld in opdracht van het bedrijf Sanil. De 3D-bodyscanner is een uitgebreide versie van de bodyscan, zoals nu al op vliegvelden wordt gebruikt. Het apparaat moet tussen de 50.000 en 70.000 euro kosten.

De 3D-bodyscanner werkt als volgt: de klant gaat in een apparaat staan ter grootte van een telefooncel. Met een druk op de knop meet de scan door middel van millimetergolven binnen enkele seconden het lichaam op. De reflectie van de golven wordt opgevangen en gebruikt voor het berekenen van de precieze lichaamsafmetingen. Het scannen gaat door twee kledinglagen heen: uitkleden is niet nodig.

Een computer analyseert de lichaamsmaten, en koppelt de resultaten aan de maten van elk kledingstuk in de winkel. Uit de bodyscanner komt een briefje met kledingmaten, uitgesplitst voor de verschillende merken die in de winkel te koop zijn.

Vergelijkbare scanners, die al op de markt zijn, meten nog niet nauwkeurig genoeg voor een juiste schatting. De bedoeling is dat de meetresultaten van de scanner een maximale afwijking hebben van enkele millimeters.

Het apparaat moet, volgens de ontwikkelaars, „een einde maken aan omslachtig kleding passen in niet optimale kleedhokjes”.Voor kledingwinkels moet het apparaat vooral uitkomst bieden bij klanten die online kleding bestellen. Nu wordt ongeveer 30 tot 40 procent van de via internet bestelde kleding teruggestuurd: een grote kostenpost voor winkels.

De scan past in een trend naar het gebruiken van meer technologie in kledingwinkels. Zo installeerde modezaak WE vorig jaar in verschillende winkels een ‘tweet mirror’, waarbij klanten met een druk op de knop op een spiegel foto’s van zichzelf kunnen maken.