Uitgelicht

THE PALACE Sophie Winkleman, Jane Asher, Sebastian Armesto, Rupert Evans, Nathalie Lunghi foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.
THE PALACE Sophie Winkleman, Jane Asher, Sebastian Armesto, Rupert Evans, Nathalie Lunghi foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS

Film

Moolaadé (Ousmane Sembene, 2004, Senegal/Frankrijk). Voor westerse kijkers lastig te duiden film over vrouwenbesnijdenis. Wat is er realistisch aan, wat overdreven en wat symbolisch? TV 5, 18.35-20.30u.

Changeling (Clint Eastwood, 2008, VS). Heftig drama van toen 78-jarige regisseur Eastwood is gebaseerd op een ongelooflijk, maar waargebeurd verhaal. Het negenjarige zoontje van Christine Collins (Angelina Jolie), een alleenstaande moeder die werkt in een telefooncentrale, is op een dag in 1928 spoorloos verdwenen. Enkele maanden later levert de politie haar zoontje bij haar af, maar de vrouw zegt dat hij het niet is. De politie wil goede sier maken en de vrouw wordt vastgezet in een gesloten inrichting. De film is een bizar verhaal over een vrouw die terugvecht. RTL 8, 20.30-23.20u.

Never Say Never Again (Irvin Kershner, 1983, VS). Oudgediende Sean Connery speelt zijn zevende James Bond in harde remake van Thunderball (1965). Anders dan Roger Moore ondermijnt hij zijn charisma niet meer dan strikt noodzakelijk. Ook met Max von Sydow, Klaus Maria Brandauer, Kim Basinger. Veronica, 20.30-23.10u.

History of the World – Part 1 (Mel Brooks, 1981, VS). Brooksiaanse lolbroekerij (melig en vulgair) neemt de wereldgeschiedenis op de hak. Met Brooks zelf, Dom DeLuise, Gregory Hines, Madeline Kahn. RTL 7, 22.35-0.25u.

Actualiteiten

EenVandaag. De actualiteitenrubriek gaat dieper in op de rol van sociale media, zoals Twitter, als ‘koffieautomaat’, waar men onmiddellijk kan reageren op tv-programma’s. Ook politieke partijen beginnen steeds meer de kracht van sociale media in te zien. Ned.1, 18.15-18.45u.

Nieuwsuur. Heeft premier Mark Rutte (VVD) te gast. Gesprek over de Provinciale Statenverkiezingen, met zijn standpunt over een eventueel verlies van coalitiepartner CDA in de provincies. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Nederland kiest: verkiezingsdebat. Rechtstreeks verslag van het verkiezingsdebat vanuit de vergaderzaal in de Eerste Kamer. Aanwezig zijn de acht grootste partijen van het land: VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks, en ChristenUnie. Tevens vragen vanuit publiek. Debatleiders zijn Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen. Ned.1, 20.30-21.50u.

A traveller’s guide to the planets. Documentaireserie die per aflevering in vogelvlucht aandacht besteedt aan een planeet in ons zonnestelsel. Met een landing (in animaties) worden de eigenschappen van de planeet getoond. Vanavond Neptunus en Uranus, de twee buitenste gasplaneten van het stelsel. Uranus heeft 84 jaar nodig om rond de zon te draaien, Neptunus doet er zelfs twee keer zo lang over. National Geographic, 21.00-22.00u.

Hitler’s war on America. Al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog waren Hitler en zijn strategen bezig een aanval op de Verenigde Staten te beramen. Lastig, want non-stop heen en weer vliegen kon nog niet. Talrijke scenario’s werden bedacht, van de ‘Amerikabomber’, een langeafstandsbommenwerper van Messerschmidt, tot het inzetten van gewone sabotagegroepen. Zestig jaar voor 11 september bedacht Hitler ook al het plan om Duitse piloten wolkenkrabbers in te laten vliegen. Duitse documentaire uit 2005. Canvas, 21.10-22.05u.

Labyrinth. Wetenschapsprogramma besteedt aandacht aan neuro economics, neurologische wetenschap die voor marktonderzoek wordt gebruikt. Geen vragenlijsten, consumentenpanels of focusgroepen meer: de moderne marktonderzoeker bekijkt de consument met een hersenscanner. Want wat mensen zeggen, blijkt lang niet altijd overeen te komen met wat ze denken. Ned. 2, 21.25-22.00u.

Horizon. Brits populair-wetenschappelijk programma stelt zich de vraag of we nog steeds evolueren. Of zijn we door moderne technieken en geneeskunde ontsnapt aan Darwins natuurlijke selectie? Om antwoorden te vinden onderzoekt Dr Alice Roberts menselijke fossielen en studies naar mensen die in onherbergzame streken leven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Bye bye Try before you die. Terugblik op de hoogtepunten uit het programma Try before you die waarin bekende Nederlanders stunts moesten uitvoeren om hun ultieme wensen in vervulling te laten gaan. In de nieuwe reeks worden ook kijkers uitgenodigd dat te doen. Presentatie Nicolette Kluijver, Zarayda Groenhart en Geraldine Kemper. Ned.3, 20.25-21.15u.

Married... with children. Ed O’Neill zal nog lang bekend blijven als Al Bundy in Married... with children; schoenverkoper bij dag, cynisch gezinshoofd in de avond en doorlopend misantroop. De populaire comedyserie hield het elf seizoenen vol. Comedy Channel begint vandaag helemaal vanaf het begin met het herhalen van seizoen 1, uit 1987. Dubbele aflevering. Comedy Channel, 23.25-00.15u.

Radio

Componist van de week. De Tsjechische componist en pianist Jan Ladislav Dussek (1760-1812) was een van de eerste pianovirtuozen die heel Europa rondtrok, van Hamburg tot Sint Petersburg en Parijs, waar hij achtereenvolgens de favoriet werd van Catherina de Grote en Marie Antoinette. Ook was hij een poosje in de Nederlanden, waar hij nog lessen gaf aan de drie kinderen van stadhouder Willem V. Dussek was een voorloper van de Romantische pianocomponisten, zoals later bijvoorbeeld Chopin en Schumann, maar is tegenwoordig veel minder bekend. Radio 4, 19.30-20.02u.

De avonden. Met onder meer om 21.05u. tips van Frans Bromet over hoe je als documentairemaker je ouders vragen stelt die je eigenlijk niet zou durven te stellen. Om 22.35u. de documentaire Luchtmuziek waarin Laura Stek dirigent Otto Tausk volgt in de aanloop van een uitvoering van het Nederlands Filharmonisch Orkest. De jonge Tausk (1970) werd in 2007 dirigent bij het Holland Symfonia. Radio 6, 21.02-23.02u.