Tweehonderd kilo springstof bij ETA-leden aangetroffen

Basque citizens hold up a banner reading: ''ETA, Disarmament'' during a rally for the peace in Bilbao northern Spain, Saturday Jan. 29, 2011. After 50 years of violence, the Basque citizens movement, ''Gesto por La Paz'' has called for a total cease-fire of the Basque armed separatist group ETA. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Basque citizens hold up a banner reading: ''ETA, Disarmament'' during a rally for the peace in Bilbao northern Spain, Saturday Jan. 29, 2011. After 50 years of violence, the Basque citizens movement, ''Gesto por La Paz'' has called for a total cease-fire of the Basque armed separatist group ETA. (AP Photo/Alvaro Barrientos) Een protest tegen ETA in Bilbao, vorige maand. Op het spandoek staat 'ETA, ontwapen'. Foto AP / Alvaro Barrientos

De Spaanse politie heeft bij huiszoekingen gericht tegen ETA zo’n 200 kilo aan explosieven in beslag genomen. Daarbij werden vier ETA-leden gearresteerd.

Volgens verschillende Spaanse media worden de aangehouden ETA-leden verdacht van een reeks aanslagen, waaronder de moord op een lid van een antiterrorisme-eenheid, Eduardo Pelles, in juni 2009, en een bomaanslag in datzelfde jaar op barakken van de Guardia Civil in Burgos.

De operatie, ten noorden van Bilbao, is de eerste grote actie tegen ETA sinds het eenzijdige staakt-het-vuren van januari. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba gaat het om een terroristisch commando binnen de Baskische afscheidingsbeweging.

De Spaanse regering weigerde in januari het staakt-het-vuren van ETA zonder onvoorwaardelijke overgave te accepteren. Na een staakt-het-vuren in 2006 vielen nog twee doden bij een aanslag op de luchthaven van Madrid.

ETA heeft sinds de jaren zestig meer dan 800 mensen vermoord in hun strijd voor een onafhankelijk Baskenland.