‘Twee vragen uit publiek moeilijker voor PVV dan omgaan met oppositie’

Hoofddoekjesverbod in bussen moeilijk uitvoerbaar, zegt PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf.

In het laatste verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen kregen mensen uit het publiek de mogelijkheid vragen te stellen. Volgens politiek redacteur Pieter van Os ontstond daardoor een andere dynamiek dan in voorgaande debatten in de afgelopen drie weken. Morgenochtend openen de stembussen.

Het meest opvallende in dit debat, volgens Van Os, was dat PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf het aanzienlijk moeilijker had met twee vragen uit het publiek dan met de aanvallen, in de afgelopen weken, van zijn collega-politici. Zo kreeg De Graaf het moeilijk toen hij een vraag kreeg van een Nederlandse jongen die vroeg of zijn oma van 88, die in Noord-Holland woont, met een hoofddoekje nog wel de bus in mag als de PVV het voor het zeggen krijgt in die provincie. “We moeten maar kijken hoe en of het ooit uitgevoerd kan worden”, zei De Graaf. Zijn partijgenoot Hero Brinkman had als lijsttrekker in Noord-Holland eerder een verbod op hoofddoekjes in de bus geopperd.

Van Os: “De Graaf bleek te erkennen dat het moeilijk is voor de overheid, zo niet onmogelijk, of iemand een hoofddoekje draagt uit islamitische principes of om een andere reden. En dus zei hij, bij wijze van antwoord, dat de PVV in de eerste plaats strijdt tegen de islamisering. Nadat de jongen had laten weten dat hij met dit antwoord zijn oma niet kan geruststellen, erkende De Graaf dat een hoofddoekjesverbod zoals de PVV dat in Noord HOlland voor ogen ziet, moeilijk uitvoerbaar is.”

Ook Eelco Brinkman had het moeilijk enkele vragen uit het publiek. Met zijn bekende nasale stemgeluid, aldus Van Os, gaf hij een moeder van twee kinderen in het speciaal onderwijs een bijzonder bureaucratisch antwoord, waar hij ook had kunnen uitleggen dat de aanpassing van de regel juist bedoeld is om kinderen die het echt nodig hebben niet de dupe te laten zijn van de explosieve toename van het beroep op de regeling. Dat antwoord gaf Machiel de Graaf uiteindelijk, namens de coalitiepartijen.

Afgaande op dit debat, is het de vraag of het verlies van het CDA kleiner zal zijn dan de winst van de PVV en de VVD. Met andere woorden: de minderheid die de coalitie momenteel geniet in de Eerste Kamer zal geen meerderheid worden. Pieter van Os: “Maar dat zeg ik afgaande op dit debat. En het is eenvoudig de invloed van zo’n debat te overschatten.”