Topontwerper Dior ontslagen wegens antisemitisme

A picture taken on October 3, 2010 shows British chief designer John Galliano acknowledging the public after the Spring/Summer 2011 ready-to-wear collection show in Paris. French fashion house Dior said on March 1, 2011 it had begun proceedings to sack Galliano after a video surfaced showing him insulting cafe patrons and declaring "I love Hitler". AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
A picture taken on October 3, 2010 shows British chief designer John Galliano acknowledging the public after the Spring/Summer 2011 ready-to-wear collection show in Paris. French fashion house Dior said on March 1, 2011 it had begun proceedings to sack Galliano after a video surfaced showing him insulting cafe patrons and declaring "I love Hitler". AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Ontwerper John Galliano tijdens de presentatie van de lente/zomer-collectie van Dior op 3 oktober 2010 (FOTO: AFP / Francois Guillot)

De sterontwerper van modehuis Christian Dior, John Galliano, is ontslagen. Vorige week kwam Galliano in opspraak omdat hij zich schuldig gemaakt zou hebben aan antisemitisme en bedreiging. Ook dook er maandag een video op waarin de ontwerper zijn liefde voor Hitler uitsprak en tegen een vrouw zegt dat haar voorvaderen het verdienden om vergast te worden.

Op 23 februari moest een dronken Galliano door de Parijse politie thuisgebracht worden, nadat hij in een bar een stelletje uitschold en daarbij rake klappen vielen. De Britse ontwerper zou een vrouw van joods afkomst met de dood bedreigd hebben. Er werd een onderzoek naar Galliano ingesteld en zijn werkgever plaatste hem op non-actief totdat het onderzoek klaar zou zijn.

Maar na het verschijnen van onderstaande video besloot Dior Galliano te ontslaan. Hij werkte sinds de jaren negentig voor het modehuis. Galliano kleedde onder andere Madonna, Naomi Campbell en Kate Moss.

De antisemitische video:

‘Dit is een klap voor het modehuis’

Galliano was een belangrijke modeontwerper van Dior, vertelt Milou van Rossum, modejournalist voor NRC Handelsblad en zijn vertrek is een klap voor het modehuis:

“Het was een theatrale showman, die zichzelf zag als een genie. De shows voor zijn eigen lijn waren helemaal over de top met turners en dansers. Galliano maakte Dior zeker in het begin gewaagder, al waren zijn laatste collecties voor het modehuis wat braver. Maar het vertrek van een van de grote ontwerpers uit de jaren ’90 is een klap voor het merk. Ik denk dat de Dior show aanstaande vrijdag misschien niet doorgaat”