Stamverbanden in Libië. Machtig of achterhaald?

Libyan leader Muammar Gaddafi looks on during a news conference where he presented his family to U.S. female journalists inside his Bedouin tent erected in the heavily fortified Bab El-Assaria barracks on the outskirts of Tripoli in this January 12, 1986 file photo. A defiant Gaddafi said on February 22, 2011 he was ready to die "a martyr" in Libya, vowing to crush a growing revolt which has seen eastern regions break free of his 41-year rule and brought deadly unrest to the capital. REUTERS/Kate Dourian/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST PROFILE) ) QUALITY FROM SOURCE
Libyan leader Muammar Gaddafi looks on during a news conference where he presented his family to U.S. female journalists inside his Bedouin tent erected in the heavily fortified Bab El-Assaria barracks on the outskirts of Tripoli in this January 12, 1986 file photo. A defiant Gaddafi said on February 22, 2011 he was ready to die "a martyr" in Libya, vowing to crush a growing revolt which has seen eastern regions break free of his 41-year rule and brought deadly unrest to the capital. REUTERS/Kate Dourian/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST PROFILE) ) QUALITY FROM SOURCE Reuters

In het oproer tegen het bewind van de Libische leider Moammar Gaddafi lijken stammen een steeds grotere rol te spelen. Zo zijn in het Libische leger alle stammen wel vertegenwoordigd. Maar hoe belangrijk zijn die tradities en stamverbanden nou echt? nrc.next zet de kwestie in perspectief.

Meer over Libië: pagina 6