Regime valt aan rond hoofdstad

Troepen van de Libische leider Moammar Gaddafi zijn vannacht in het offensief gegaan om steden in de omgeving van de hoofdstad Tripoli te heroveren. Volgens getuigen hielden opstandelingen in Zawiya, 60 kilometer ten westen van Tripoli, en Misrata, 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad, stand.

Inwoners zeiden te vrezen dat Gaddafi’s manschappen zich vandaag ook voorbereidden op een aanval om Nalut, 60 kilometer van de grens met Tunesië, te heroveren. Zij zeiden dat in de buurt troepen, bewapend met zware machinegeweren en lichtere wapens, worden samengetrokken die trouw zijn aan het regime. De Libische autoriteiten trekken zich niets aan van toenemende internationale druk om op te stappen.

De Libische leider heeft de afgelopen twee weken snel de controle verloren over de oostelijke helft van het land en een groot deel van de olievelden. Hij is op dit moment alleen nog meester in Tripoli en de directe omgeving. In de hoofdstad werden volgens een Marokkaanse krant gisteren enkele mensen gedood toen pro-Gaddafi-eenheden het vuur openden op duizenden betogers. De onvrede in Tripoli zou gestaag toenemen met de groeiende voedseltekorten en de daardoor stijgende prijzen.

De troepen waarover Gaddafi beschikt zijn in principe beter bewapend en beter georganiseerd dan die van de oppositie. Het leger, dat grotendeels is overgelopen naar de opstandelingen, is slecht getraind en slecht bewapend. Omdat onafhankelijke waarnemers zich niet vrij kunnen bewegen door het frontgebied, is het echter moeilijk om precies vast te stellen hoe het regime enerzijds en de oppositie anderzijds ervoor staan.

In vraaggesprekken met internationale media herhaalde Gaddafi gisteren dat hij niet kan aftreden omdat hij niet meer is dan de leider van de Libische revolutie. In een vraaggesprek met de Amerikaanse zender ABC en de Britse BBC zei hij eveneens opnieuw dat „mijn hele volk van me houdt. Ze zullen me beschermen.” Volgens de interviewers maakte hij een ontspannen indruk. (AP, Reuters, AFP)