Recordaantal kandidaten Nobelprijs voor de Vrede

Former Director General of the International Atomic Energy Agency, IAEA, and Nobel Peace Prize winner Mohamed ElBaradei arrives to catch his flight to Cairo at Vienna's Schwechat airport, Austria, Thursday, Jan. 27, 2011. In Vienna, ElBaradei told reporters that "the regime has not been listening." He urged the Egyptian regime to exercise restraint with protesters, saying they have been met with a good deal of violence which could lead to an "explosive situation." He added that his goal is to make sure things will go in an orderly and peaceful way and says that those who have taken to the streets are expressing their "legitimate need" for an Egypt that is democratic and based on social justice.(AP Photo/Ronald Zak)
Former Director General of the International Atomic Energy Agency, IAEA, and Nobel Peace Prize winner Mohamed ElBaradei arrives to catch his flight to Cairo at Vienna's Schwechat airport, Austria, Thursday, Jan. 27, 2011. In Vienna, ElBaradei told reporters that "the regime has not been listening." He urged the Egyptian regime to exercise restraint with protesters, saying they have been met with a good deal of violence which could lead to an "explosive situation." He added that his goal is to make sure things will go in an orderly and peaceful way and says that those who have taken to the streets are expressing their "legitimate need" for an Egypt that is democratic and based on social justice.(AP Photo/Ronald Zak) Nobelprijswinnaar in 2005, Mohamed ElBaradei. Foto AP / Ronald Zak

Een recordaantal van 241 kandidaten strijden dit jaar voor de Nobelprijs voor de Vrede. De kandidatenlijst, hoewel nog niet bekend, wordt dit jaar vooral gekenmerkt door de volksopstanden in de Arabische wereld.

Volgens de directeur van het Nobelinstituut, Geir Lundestad, stijgt het aantal kandidaten bijna elk jaar. Vorig jaar kregen 237 kandidaten een brief dat ze in de running waren voor de prestigieuze prijs.

Het instituut houdt de kandidatenlijst angstvallig geheim, hoewel Lundestad aan persbureau AFP wel liet weten dat de editie van dit jaar sterk is beïnvloed door de volksopstanden in de Arabische wereld. Duizenden mensen over de hele wereld (parlementsleden, ministers, vorige prijswinnaars, internationale organisaties en hoogleraren) konden voorstellen doen voor kandidaten. Volgens Lundestad zaten daar veel voorstellen bij die te maken hebben met vooral de situatie in Tunesië, Egypte en Libië.

Vorig jaar kreeg de Nobelcommissie, benoemd door het Noorse parlement, kritiek te verduren van de Chinese regering, omdat de Vredesprijs naar de gevangen Chinese dissident Liu Xiaobo ging. De betrekkingen tussen China en Noorwegen zijn sindsdien bekoeld.

De prijs wordt op tien december uitgereikt, de geboortedatum van Alfred Nobel.

Voorgaande winnaars:
2010 - Liu Xiaobo - “Voor zijn lange en niet-gewelddadige strijd voor fundamentele mensenrechten in China”

2009 - Barack Obama - “Voor zijn buitengewone pogingen om de internationale diplomatie en de samenwerking tussen mensen te versterken.”

2008 - Martti Ahtisaari - “Voor zijn belangrijke pogingen, op verschillende continenten en gedurende meer dan drie decennia, om internationale conflicten te voorkomen.”

2007 - Al Gore en het Intergovernmental Panel on Climate Change - “Voor hun pogingen voor het verspreiden en uitbreiden van de kennis over klimaatveranderingen, die veroorzaakt worden door de mens, en het leggen van de funderingen van de maatregelen die nodig zijn om deze veranderingen te voorkomen.”

2006 - Muhammad Yunis en de Grameen Bank - “Voor hun pogingen economische en sociale ontwikkelingen te stimuleren vanaf de laagste rangen.”

2005 - Mohamed ElBaradei en het Internationaal Atoomenergie Agentschap - “Voor hun pogingen te voorkomen dat nucleaire energie wordt gebruikt voor militaire doeleinden en er voor te zorgen dat de nucleaire energie die gebruikt wordt voor vreedzame doeleinden op de meest veilige manier wordt gebruikt.”

Bekijk de hele lijst op Wikipedia