PSV wordt kampioen, dat zeggen de cijfers

Speelronde 25 in de eredivsie was een goede voor PSV: de kans dat de voetbalclub uit Eindhoven kampioen wordt steeg naar 67 procent.

De kans van PSV op de landstitel is afgelopen weekend behoorlijk gestegen. Door het gelijkspel tegen Ajax liep de koploper een punt uit op directe concurrent FC Twente, dat verloor van AZ. De kans dat de club uit Eindhoven kampioen wordt steeg van 58 naar 67 procent. Dat is veel meer kans kans dan FC Twente, dat de kans zag dalen van 32 naar 20 procent, en dan Ajax (slechts 13 procent).

Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Euro Club Index (ECI), een site die de kracht van een elftal meet en het verloop van een competitie voorspelt. Elke maandag wordt de kampioensvoorspelling bijgewerkt.

ECI bestaat sinds begin 2009 en is een initiatief van (sport)adviesbureau Hypercube en Infostrada Sports, specialist in sportdata. „Het hart van het systeem is de index, die de kracht van alle clubs in een hard getal uitdrukt”, laat Wim van de Fliert van Hypercube per e-mail weten.

Op basis van de index worden wedstrijdvoorspellingen en kampioensprognoses voor de belangrijkste Europese competities gemaakt. In de ECI zijn alle relevante uitslagen vanaf medio 2002 verwerkt. Recente resultaten hebben meer impact op de index dan uitslagen van langer geleden. De voorspelling van het kampioenschap is gebaseerd op de actuele ranglijst en een simulatie van alle nog te spelen wedstrijden, aldus Van de Fliert.

De index wordt als beleidsinstrument gebruikt door clubs, sportorganisaties en bedrijven op de voetbalmarkt. (NRC)