Piraten gijzelen drie kinderen

Piraten hebben opnieuw een zeilschip gekaapt in de wateren bij Somalië. Aan boord zijn zeven Denen: een echtpaar, hun drie kinderen van 12 tot 16 jaar en twee bemanningsleden. Dat heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

De kaping vindt plaats in een periode van toenemend geweld tussen de piraten en de internationale anti-piraterijmissies. Anderhalve week geleden werden vier Amerikaanse gijzelaars gedood, volgens de Amerikaanse marine door de gijzelnemers. De vier Amerikanen waren net als de zeven Denen bezig met een zeiltocht toen hun schip gekaapt werd.

Volgens Kopenhagen zond het Deense schip donderdag al een noodsignaal uit. Gisteren dirigeerden de zeerovers het schip naar de Somalische kust. Kopenhagen wilde niet reageren op het bericht in de Deense krant B.T. dat het Deense oorlogsschip Esbern Snare, dat meedoet aan de anti-piraterijmissie van de NAVO, opstoomt naar het gekaapte schip. Minister van Buitenlandse Zaken Espersen verklaarde wel dat Denemarken „niet onderhandelt met piraten”.

Volgens het Deense Ekstra Bladet zegde de vader van het gegijzelde gezin in augustus 2009 zijn baan op om met zijn vrouw en kinderen rond de wereld te varen, aldus Ekstra Bladet. Uit hun reisweblog valt op te maken dat zij zich bewust waren van de risico’s bij Somalië, maar desondanks aan hun tocht wilden beginnen.