Personeel van VN in Ivoorkust beschoten

VN-medewerkers in Ivoorkust zijn beschoten terwijl zij onderzoek deden naar veronderstelde illegale wapenleveranties aan het land. Dat hebben de VN gisteren verklaard.

De medewerkers werden beschoten in Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust. Niemand raakte gewond.

De medewerkers probeerden berichten te verifiëren over de leverantie van ten minste drie aanvalshelikopters vanuit Wit-Rusland. Zo’n leverantie zou waarschijnlijk een schending betekenen van het in 2004 ingestelde wapenembargo tegen Ivoorkust. VN-chef Ban Ki-moon verklaarde zondag dat de helikopters bestemd waren voor de troepen van Laurent Gbagbo, de zittende president van Ivoorkust die weigert zijn verkiezingsnederlaag in november te erkennen. Het sanctiecomité van de VN zegt dat het de wapenzending nog niet heeft kunnen bevestigen. Wit-Rusland ontkent de beschuldiging. Een door Ban Ki-moon geplande spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad over de vermeende wapendeal is in elk geval afgelast.

De VN waarschuwen intussen voor het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust. Het land werd tijdens een oorlog in 2002/2003 praktisch in tweeën gesplitst. De verkiezingen van november moesten helpen die tweedeling te beëindigen, maar de spanningen lopen nu zo hoog op dat een hervatting van de strijd dreigt. Op verschillende plekken in Ivoorkust zijn aanhangers van Gbagbo de afgelopen dagen in gevecht geraakt met aanhangers van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de Ivoriaanse verkiezingen. Tienduizenden mensen zijn hun huizen al ontvlucht.

Voormalige rebellen die Ouattara steunen, dreigen nu ook de wapens weer op te nemen als hun favoriet niet president wordt. Woordvoerder Cissé Sindou van de Forces Nouvelles zei gisteren dat er nog geen directe militaire plannen zijn. (Reuters, AP, AFP, BBC)